ACTİPAR
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | Sığır, Koyun |
İçerik | Levamizol |
Her ml’de 100 mg Levamizol HCL içeren renksiz berrak enjeksiyonluk çözeltidir.
Actipar Enjeksiyonluk Çözelti; ruminantlarda mide-barsak ve akciğer kıl kurtları sağıtımında kullanılmak üzere bir imidazotiyazol türevi levamizol içeren geniş spektrumlu bir antihelmintik preparattır. Actipar Enjeksiyonluk Çözelti; bileşimindeki imidazotiyazol gurubunun üyesi olan levamizolün antinematodal etkinliği parazit otonom gangliyonlarının sürekli uyarılmasına neden olarak sinir sisteminin bloke olmasını sağlamak esasına dayanır. Aynı zamanda benzimidazollerde olduğu gibi fumarat redüktaz etkinliğini inhibe ederek parazitin karbonhidrat metabolizmasını bozar. Etki spektrumu içinde olan Ostertagia ve Haemonchus türlerinde levamizole direnç gelişebilir. Yarılanma ömrü oral uygulamada 9.3, kas içi uygulamada 6.9 saattir. Sığırlarda ilacın % 83 – 84’ü idrarla, % 9 – 14’üde gaita ile atılır.
Actipar Enjeksiyonluk Çözelti, koyun ve sığırlarda; Mide-barsak kıl kurtları: Haemonchus sp., Oestertagia sp., Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp., Bunostomun sp., Chabertia ovina ve Oesophagostomun sp. Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus sp. Göz parazitleri: Thelazia sp. Türlerine karşı etkilidir.
Deri altı ve kasiçi olarak uygulanır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, genel doz 1 kg canlı ağırlık için 5-7.5 mg’dır. 20 kg canlı ağırlık için 1-1.5 ml uygulanır. Uygulama sırasında başka ilaçlarla karıştırılmamalı, tek uygulama yerine 10 ml’den fazla uygulanmamalıdır.
Enjeksiyon sonrası uygulama yerinde geçici şişlik gözlenebilir.
- Piperazin tuzları ile antagonistik etki nedeniyle birlikte kullanılmamalıdır.
- Tetrahidroprimidinler (pirantel ve morantel tuzları) ile birlikte kullanılması toksisite artışına yol açabilir
- Levamizol ile yapılacak olan sağaltımlardan 14 gün önce ve sonra organik fosforlu insektisit bileşiklerle birlikte kullanılmamalıdır.
Doz aşımında zehirlenme belirtileri kullanılmasını takiben 5-15 dk. gibi kısa bir sürede başlayıp 30 dk’da doruk değere çıkar. Yüksek dozlar, bulantı, kusma, kas titremeleri, çırpınmalar, solunum güçlüğü, kalp atım hızında yavaşlama, hipotansiyon, ürinasyon, yere uzanma ve solunum yetmezliği ve ölüme neden olur. Tedavide sıvı sağaltımı ve semptomatik tedavi uygulanır. Levamizol zehirlenmelerinde organik fosforlu insektisit zehirlenmelerinde olduğu gibi damar içi atropin sulfat sağıtımı da önerilmektedir.
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s): Son ilaç kullanımdan itibaren sığır ve koyunlarda et için 28 gündür. İnsan tüketimi için süt elde edilen sığır ve koyunlara uygulanmaz.
- Levamizol duyarlılığı bilinen hassas hayvanlarda kullanılmamalıdır.
- Karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
- Organik fosforlu bileşiklerle birlikte kullanımı levamizole bağlı olarak kontrendikedir. Bu sebeple ilaç uygulamasından 14 gün önce ve sonra organik fosforlu bileşikler kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce veya beklenmeyen bir etki gözlendiğinde veteriner hekime müracaat ediniz. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
Uygulama sırasında temiz ve steril enjektör kullanınız. Levamizol aşırı duyarlı kişilerde deri tipi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uygulama sırasında eldiven ve maske kullanılması tavsiye edelir. İlacın el ve göze temasından kaçınınız.
Işıktan koruyarak oda sıcaklığında (15 – 25 oC) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 4 yıldır.
- Irk ve sürü duyarlılığı sebebiyle keçilerde normal dozlarda bile zehirlenmeler ve ölüm görülebilir.
- Atlar için son derece tehlikelidir. Levamizole bağlı olarak 20 mg/kg dozda bile ölüme yol açabilir. Kedi ve köpekler için ölüme neden olabilecek şekilde zehirlidir.
Karton kutularda 20, 50 ve 100 ml’lik kahverengi flakonlarda satışa sunulmuştur.
Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).