ADESOL AD3E
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Buzağı, Sığır, Tay, Keçi, Koyun, Oğlak, Dana, Kuzu |
İçerik | Vitamin A, Vitamin D3 - Kolekalsiferol, Vitamin E - Tokoferol |
ADESOL AD3E sarı renkli, berrak, yağlı bir çözelti olup 1 ml.sinde 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D3 ve 50 mg Vitamin E mevcuttur.
Sığır, at, koyun ve keçilerde A, D3 ve E vitaminleri noksanlıklarında tedavi ve koruma, genç hayvanlarda raşitizm, ergin hayvanlarda kemik hastalıkları ve osteomalasi tedavisi amacıyla kullanılır.
ADESOL AD3E at ve sığırlarda kas içine, diğer hayvanlarda tercihen kas içine veya deri altına enjekte edilir. Kas içi enjeksiyonların derin kas dokuları içine, deri altı enjeksiyonların gevşek ve bağ dokuca zengin vücut bölgelerine yapılması uygundur. Etkin doz seviyesi hayvan türlerine, yaşa ve karaciğerin A vitamini depolama kapasitesine göre değişebilir. Ancak, aşağıda belirtilen pratik dozlar genelde yeterlidir ve etkileri en az 1-1,5 ay sürebilir. Lokal enfektif yangılan önleme açısından, asepsi ve antisepsiye de dikkat edilmelidir.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde pratik dozu :
Sığır, at.................... 3 ml.
Dana,tay.................. 1- 2 ml.
Buzağı..................... 0.5-1 ml.
Koyun, Keçi............. 1 ml.
Kuzu,oğlak............................. 0.25- 0.5 ml
Besi hayvanlarına ve damızlıklara normal olarak 1,5-2 ayda bir ADESOL AD3E uygulanması yeterlidir. Çok ileri derecede vitamin noksanlığının sözkonusu olduğu durumlarda uygulamanın ayda bir tekrarlanması tavsiye olunur.
ADESOL AD3E hayvanların dışardan almak zorunda oldukları A, D ve E vitaminlerini ihtiva eden dengeli bir kombinasyondur .
A vitamini epitel dokuların ve kemik-kıkırdak dokuların normal yapılarınm korunması ve onarımında, görme purpuru oluşumu ve görme işlevinde, dölerme fonksiyonlarında çok önemli görevlere sahiptir. Noksanlığı halinde, damızlık hayvanlarda gayrimuntazam kızgınlık, döl tutmama, kısırlık, yavru atma gibi dölerme bozuklukları ve ölü doğum, hidrosefalus-serebellar hipoplazi sendromu gibi kongenital hastalıklar artış gösterir. Enfeksiyonlara ve streslere karşı mukoza direnci düşer. Gece körlüğünden tam körlüğe kadar çeşitli görme bozuklukları ve göz lezyonlan oluşur. Gelişme duraksar, verimlilik düşer.
D vitamini vücudun kalsiyum ve fosfor metabolizmasını ve biyolojik kullanımım düzenleyen faktörlerden biridir. İskeletin gelişimi ve mineralizasyonunu sağlar. Eksikliği halinde iskelet dokuların gelişimi ve mineralizasyon (kemikleşme) bozulur. Raşitizm, osteoarthroz, osteodistrofi ve osteomalasi gibi kemik ve eklem hastalıkları ve iskelet deformasyonları ortaya çıkar. E vitamini biyolojik antioksidandır. Selenyum ile birlikte metabolik peroksidasyonlan önler. Lipidleri korur; hücrelerin normal yapılanımı ve normal permeabilitesinin ve hücre direncinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, prostaglandinlerin sentezi, trombosit kümelenmelerinin önlenmesi, fagosit hücreleri koruma, A vitaminini koruma gibi fonksiyonları da vardır. A, D3 ve E vitaminleri kas içi uygulamada yavaş ve düzenli şekilde emilerek yüksek düzeyde biyoyararlanım sağlanır. İhtiyaç fazlası vitaminler karaciğerde (A ve D3), yağ dokularında (E vitamini), diğer dokularda (D3 vitamini) depolanır. Karaciğerdeki rezervler vücudun ihtiyaç durumuna göre kana geçmek suretiyle birkaç aya kadar etkinliklerini sürdürür.
Döl verimini artırmak ve sağlıklı yavru elde etmek için yapılacak uygulamalarda tohumlamadan 8 hafta önce ve 3 hafta önce olmak üzere, iki enjeksiyon yapılması tavsiye edilir. Hedef türler için özel uyar bildirilmemiştir.
Gebelikte Kullanım : Gebe hayvanlarda kullanılmasının sakıncası yoktur. Gebeliğin özellikle son üçte birinde artan vitamin ihtiyacının karşılanmasını ve kolostrumda yeteri miktarda A vitamini birikimini garantiye alabilmek için bu dönemde gebe hayvanlara bir defa veya 5-6 hafta aralıklarla birkaç defa Adesol uygulanması tavsiye olunur.
Bazı hayvanlarda enjeksiyon bölgesinde geçici süre lokal yangı oluşabilir. Enjeksiyon sırasında asepsi ve antisepsiye uyulmaması halinde anaerop bakterilerden ileri gelen Gazlı Gangren gibi ciddi septik yangılar da oluşabilir. Enfektif yangı oluşumu farkedildiği takdirde hemen veteriner hekime başvurulması, en az 3 gün süre ile parenteral antibiyotik (tercihen penisilin + streptomycin) uygulaması tavsiye olunur.
Diğer ilaçlarla geçimsizliği yoktur.
Tavsiye edilen dozlara ve uygulama aralıklarına göre uygulama yapıldığı takdirde doz aşımı riski yoktur. Çünkü, vücudun normal ihtiyacının 4-10 katına kadar (ruminantlarda 15-30 katına kadar) dozlar zararsızdır. A vitamini aşırı şekilde kullanılır ise hipervitaminozise yol açabilir. A vitamini fazlalığı, büyümenin duraksaması, osteodistrofi, kolay kmlabilirlik, kıkırdak matriksi tahribatı gibi iskelet bozukluklarına ve karaciğerde yağ dejenerasyonuna; D3 vitamini fazlalığı, kan kalsiyum seviyesi artışı, böbrekler ve yumuşak dokularda kireçlenme, kemik erimesi, iştihasızlık ve kalpte fonksiyonel bozukluklara sebebiyet verebilir. Doz aşımı durumunda uygulamaya ara verilir. E vitamini fazlalığının herhangi bir zararı yoktur.
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra et ve süt için ilaç kalıntı arınma süresi (0) gündür.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Sadece kas içi kullanıma mahsustur.
30 °C nin altında, oda ısısında, kutusu içinde muhafaza ediniz. Işıktan koruyunuz. Raf Ömrü : İmal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Bir kısmı enjektörle alındıktan sonra şişede arta kalan ilaç, asepsi antisepsi koşullarına uyulmak ve kendi ambalajı içinde buzdolabında muhafaza edilmek koşulu ile ilk kullanıldığı tarihten itibaren 3 hafta etkinliğini korur.
Karton kutu içinde 20,50 ve 100 mi. çözelti ihtiva eden bal rengi cam flakonlarda satışa sunulmuştur.