BİOTRİN
İlaç Formu | |
---|---|
Hayvanlar | Kedi, Köpek, Buzağı, Koyun, İnek, Oğlak, Kuzu, Kısrak |
İçerik | Sülfadiazin, Trimetoprim |
Her tablet: Sülfadiazin 1000 mg, Trimetoprim 200 mg içerir.
Sülfadiazin ve Trimetoprim, ayrı ayrı uygulandıklarında düşük konsantrasyonlarda bakteriyostatik, yüksek konsantrasyonlarda ise bakterisidal etki gösterir. Ancak, bir arada kullanıldıklarında aralarındaki sinerji sayesinde, bakterilerin folik asit sentezini iki kademede bloke ederek bakterisidal etki oluştururlar. Sülfadiazin, PABA'dan dihidrofolik asit sentezini engelleyerek folik asit sentezini durdurur. Trimetoprim ise dihidrofolik asidin tetrahidrofolik aside indirgenmesini engeller. Böylece, bakteri ve protozoonlarda DNA sentezine engel olur.
Biotrin tabletin etkili olduğu mikroorganizmalar şunlardır:
Gram Pozitif Aeroblar: Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Actinomyces sp., Corynebacterium sp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathiae.
Gram Negatif Aeroblar: Actinobacillus sp., Bordetella sp., Enterobacteriaceae (E. coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Yersinia sp.), Haemophilus sp., Pasteurella sp.
Anaeroblar: Actinomyces sp., Bacteroides sp., Fusobacterium sp., bazı Clostridium sp., Chlamydia sp. Bazı Mycobacterium sp. ve bazı Nocardia sp. orta derecede duyarlıdır. Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma sp. ise dirençlidir.
Trimetoprim-sulfadiazin oral yolla alındığında hızla emilir ve 1-4 saat içinde plazma konsantrasyonu zirveye ulaşır. Trimetoprim ve Sülfadiazin'in başlıca atılma yolu üriner sistemdir. Trimetoprim'in %60'ı, Sülfadiazin'in %35-50'si 24 saat içinde idrarla atılır.
- Ruminasyonu başlamamış kuzular, buzağılar, oğlaklar, köpekler ve kedilerde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları (pnömoni, bronşit) için.
- Ruminasyonu başlamamış kuzular, buzağılar, oğlaklar, köpekler ve kedilerde üriner sistem enfeksiyonları (sistit, vajinit, üretrit, nefrit) için.
- Ruminasyonu başlamamış kuzular, buzağılar, oğlaklar, köpekler ve kedilerde gastrointestinal sistem enfeksiyonları (enterit) için.
- Ruminasyonu başlamamış kuzular, buzağılar, oğlaklar, köpekler ve kedilerde yumuşak doku enfeksiyonları (abse, yara, deri enfeksiyonları) için.
- İnek, kısrak ve koyunlarda genital kanal enfeksiyonları (metrit) için.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde;
Oral yolla:
- Ruminasyonu Başlamamış Buzağı, Kuzular - 20 kg Canlı Ağırlık İçin: Günde 1/2 Tablet
- Kedi ve Köpekler (10 kg Canlı Ağırlık İçin): Günde % Tablet
Günlük doz ikiye bölünerek 12 saat arayla verilir. Tedaviye 5 gün devam edilir. Tablet olduğu gibi ya da suda eritilerek verilir. Sağaltıma 7 günden fazla devam edilmemelidir.
Uterus İçi:
- İnek ve Kısraklar: Günde 2 - 4 Tablet
- Koyunlar: Günde 1 - 2 Tablet
İntrauterin uygulama, doğrudan tabletin tatbiki ile yapılabildiği gibi tabletin suda eritilmesinden sonra, sonda ile uterus içerisine verilerek de yapılabilir.
Sülfonamidlere bağlı yan etkiler oldukça nadir görülmesine karşın sülfonamidlerin uzun süreli tekrarlayan uygulamaları özellikle dehidre olmuş hayvanlarda kristalüri, anemi ve protrombonemi ile sülfonamidlere duyarlı hayvanlarda allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı şekilde sülfonamidlerin uzun süreli tekrarlayan uygulamaları hayvanlarda, ishal, iştahsızlık, bulantı, kusma ve böbrek fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir. Uzun süreli sülfonamid tedavisi alan hayvanlarda folat eksikliği görülebilir.
Özellikle Doberman-Pinscher ırkı köpeklerde olmak üzere tüm köpeklerde, kan tablosunda bozulma, nonseptik poliartritis ve deride döküntülerle karakterize idiosinkratik zehirlenmelere neden olabilirler. Sülfonamid-diaminopirimidin kombinasyonları karaciğer hasarı olan ve bu kombinasyonlara karşı alerjisi olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Köpeklerde uzun süreli kullanımı keratokonjunktivitis sikka'ya yol açabilir.
Sülfonamidler kendilerinin yapısal analoğu olan para-aminobenzoik asit (PABA) ve yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain ve bütokain gibi lokal anesteziklerle birlikte antagonizma oluşturabileceğinden birlikte kullanılmamalıdırlar. Aynı şekilde prokain penisilin G ile antagonistik etki oluşturabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır.
Amonyum klorit ve idrar asitleştiriciler ile birlikte verildiğinde üriner sistemde kristaluriye neden olabilir. Nikotinamid, folik asit, kolin gibi B kompleks vitaminleri ve bunların ön maddeleri olan glutamik asit ve metiyonin gibi aminoasitler sülfonamidlerle antogonistik etki oluşturabilirler. Diüretiklerle birlikte kullanılmaları trombosit sayısında azalmalara yol açabileceğinden bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Yardımcı enzimler, glukoz ve sublime de sulfonamidlere antagonist etkili olduğundan birlikte kullanılmamalıdır.
İlaç kalıntı arınma süresi (İ.K.A.S.); Oral kullanımda buzağı, kuzu ve oğlaklar, uterus içi kullanımda inekler tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 14 gün süreyle kesime sevk edilemez. Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 10 gün süreyle elde edilen koyun ve inek sütü insan gıdası olarak tüketime sunulmamalıdır.
Sulfonamidlere hassasiyet gösteren hayvanlarda ve şiddetli karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
Sulfonamidlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir.
Kendi ambalajı içinde, kuru bir yerde ve oda sıcaklığında (15-25°C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 5 yıldır.
5 tabletlik blisterlerde 2, 4 ve 20 blisterlik karton kutonlarda piyasaya sunulmaktadır.
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 28.06.2004
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 17.03.1986-6/515