VetMed

BİYOGENERAL-TONİC

İlaç Formu
Hayvanlar Balık
İçerik Amino Akridin
BİYOGENERAL-TONİC ve daha binlerce ilacın bilgilerine internet bağlantınız olmadan da erişebilirsiniz.
Akriflavin hidroklorür mg 100 Ethakridin laktat mg 450
9-Amino akridin hidroklorür mg 17 Metilen mavisi mg 40

**FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: **Kimyasal bakımından akridin boyaları denilen ve sarı renkli olan akriflavin HCl, 9-Aminoakridin HCl, Etakridin laktat akridin’in amino türevleri olup renklerinden dolayı flavinler olarak adlandırılırlar. Bu grup bileşikler bakteriyostatik ve bakterisid etkili olduklarından antiseptik olarak yerel ve yüzeysel deri hastalıklarının tedavisinde, antiprotozooner olarak protozoerlerin sebep oldukları hastalıklara karşı yaygın olarak kullanılmaktadır. Metilen Mavisi: Thiazin sınıfından sentetik bir boya olan Metilen mavisi antiseptik, dezenfektan **, **antiprotozooner, antifungal özelliğe sahip olup akvaryum balık hastalıklarının tedavisinde geniş bir uygulama alanına sahiptir.

**Biyogeneral-Tonic Çözelti **yukarıdaki etkin maddelerle balıkları strese sokmayacak şekilde formüle edilmiştir.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR:

Biyogeneral-Tonic Çözelti , akvaryum balıklarında Tail Rot&Fin Rot (Bakteriyel deri ve yüzgeç çürümesi), Saprolegnia ve Achlya (Mantar Hastalığı), Costia (Slimmy deri hastalığı), Chilodonella, Oodinium (tatlı su kadife hastalığı) Gyrodactylus ve Dactylogyrus gibi (deri parazit hastalığı) hastalık amillerine karşı başarı ile kullanılmaktadır. Bundan başka plankton alglerinin sebep olduğu renksizleşmelere, mavi-yeşil alglere karşı, yara ve incinmelerde kullanılır.

**Tail Rot &Fin Rot (Bakteriyel deri, yüzgeç ve kuyruk çürümesi): **Hastalık kötü koşullarda su kirlenmesi ve özellikle uzak bölgelere, ülkeler arası nakliye sırasında ortaya çıkar. Hastalık, sularda bulunan Aeromanas ve pseodomonas isimli bakterilerin balığın derisi üzerine yerleşmesi ile başlar, deri enfekte olur ve çürüme görülür. Yüzgeçlerde ve kuyrukta erimeler ortaya çıkar. Bu hastalık ile beraber zayıf düşen balıkların kirli akvaryumlarda her zaman bulunan tettahymena türü sporozoa parazitlerin miks enfeksiyonuna maruz kaldığı görülür. Bu durum balıklar için daha öldürücü olur.

**Biyogeneral-Tonic Çözelti **kullanımı bu hastalıklardan korur ve tedavi eder.

**Mantar Hastalıkları: Saprolegnia ve Achyla **gibi mantarlar yaralı deri üstüne yerleşerek üremeye başlar ve ince beyazımsı tüyler halinde çoğalır. Bu, balığın üzerinde pamuğumsu bir görünüm meydana getirir.

**Biyogeneral-Tonic Çözelti **kullanımı mantarın oluşmasına sebep olan nedenleri ortadan kaldırarak korur.

Protozoan Hastalıklar

**Costia (Slimy deri hastalığı): **Costia necatix, Chilodonella cyprini isimli kamçılı protozoanlar akvaryum balıklarının derisi üzerine ve solungaçlarına yerleşerek kızılımsı görünümlü iltihaplanmalar meydana getirir. Hasta balıklar sallanarak yüzerler ve sert yerlere sürtünme, kaşınma eğilimi gösterirler. Daha ziyade zayıf düşmüş balıklar hastalanır. Yavru balıklar için çok tehlikelidir. Biyogeneral-Tonic ** Çözelti **kullanımı bu hastalıklardan korur ve tedavi eder.

Velvet Hastalığı (Tatlı su kadife hastalığı):

Oodinium isimli protozoan türleri deri üzerindeki epidermis tabakasına ve solungaçlara yerleşerek hastalığa sebep olur. İç organların epitel dokusuna da yerleşebilir. Olgunlaşan parazitler akvaryum dibinde bölünerek çoğalan sporları ile diğer balıklara da bulaşır. Velvet hastalığında balıkların yüzgeçleri kırılır, kırılma yerlerinde enfeksiyonlar görülür. Deri üzerinde mavi lekeler belirir. Ağır enfeksiyonlarda yorgun görünürler ve tembelleşirler. Hastalık özellikle kalabalık akvaryumlarda ve uzun mesafelere nakledilen ve zayıf düşen balıklarda ölümcül olur.

Biyogeneral-Tonic **Çözelti **kullanılması ölümleri durdurur.

Monegenetik deri parazitleri:

Gyradactylus ve Dactylogyrus isimli parazitlerin boyları 0,05-3 mm arasında olup balıkların deri veya solungaçlarına özel tutucu organları (vantuzları) ile tutunurlar. Akvaryumlara çoğunlukla canlı yemlerle bulaşırlar. Balığın üzerine yapışan parazitler çok olursa deri kızarır. Balık gövdesini akvaryumdaki cisimlere sürter, yüzgeçleri bozulur. Biyogeneral-Tonic **Çözelti **bu deri parazitlerini bertaraf eder.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:

Hastalık görülür görülmez 20 litre akvaryum suyuna 10 ml Biyogeneral-Tonic ** Çözelti **hesaplanarak ilave edilmeli, ciddi vakalarda doz iki katına çıkarılmalıdır. Bu durumda bazı hassas balık türleri zarar görebilir. Böyle bir tehlikenin mevcudiyetinde hemen akvaryum suyunun % 50’si değiştirilir. Tedavi süresince akvaryum suyu havalandırılmalıdır. Biyogeneral-Tonic ** Çözelti **kullanılmasından 2-5 gün sonra balıkların hastalıktan kurtuldukları görülür. Akvaryumun rengi 2-3 gün sonra azalmaya başlar. Koruyucu olarak 4 haftada bir, 20 litre akvaryum suyuna 5 ml **Biyogeneral-Tonic Çözelti **ilave edilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR:

**Biyogeneral-Tonic Çözelti’nin **aşırı dozu hassas balıklar için zararlı olabilir. Bu durumda derhal akvaryum suyunun yarısı atılıp yerine yeni su koymakla ilacın konsantrasyonu düşürülür.

**İSTENMEYEN YAN ETKİLER: **Kullanım şekline uyulduğu takdirde istenmeyen / yan etki görülmez.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI: Gıda değeri olan hayvanlara uygulamayınız.

GENEL UYARILAR : Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz. Gerektiğinde veteriner hekime başvurunuz. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz. Tedavi süresince kömür, karbon ve diğer absorban maddeler filtreden çıkarılır. Su vasfı iyileştirici veya bunun gibi tedavi edici ilaçlar tavsiye edilmedikçe beraber kullanılmamalıdır.

**MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Biyogeneral-Tonic Çözelti **oda ısısında muhafaza edilir. Güneş ışığından ve 40ºC’nin üzerindeki sıcaklıklardan korunmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

**TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: **Karton kutu içinde 50-125-1000 ml beyaz polietilen şişelerde

**SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: **Reçeteye tabi olmayıp eczanelerde, veteriner muayenehanelerinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ev ve süs hayvanları satış yerlerinde satılır.

**PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: **03.07.2007

**GIDA, TARIM HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: **16.07.2007 – 18/072

**PAZARLAMA İZİN SAHİBİi: **Biyoteknik Kim.San. Tic. A.Ş. Bayar Cad. Demirkaya İş Merkezi No:97 Kat:7 Daire: 15 Kozyatağı-Kadıköy/İSTANBUL Tel: 0216 380 5 380 Faks: 0216 380 69 30

**İMAL YERİNİN ADI VE ADRESİ: **Biyoteknik Kim.San. Tic. A.Ş. Mustafa Kemal Paşa Mah. Eski Edirne Cad. No:1484 Arnavutköy/İSTANBUL