DİCROMEC
İlaç Formu | Tablet |
---|---|
Hayvanlar | Koyun, Kuzu |
İçerik | İvermektin, Praziquantel |
Dicromec Oral Tablet, 250 mg. Prazikuantel ile 10 mg. ivermektin içeren, sarı renkli oval ortadan çentikli birtablettir.
Dicromec Oral Tablet; Koyun ve kuzularda aşağıdaki iç ve dış parazitlerinin mücadelesinde kullanılan geniş spektrumlu endektosit ve sestosid kombinasyondur; Gastrointestinal Nematodlar (ergin ve larva): Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Strongyloides papillosus., Oesophagostomum sp., Cooperia sp., Dictyocaulus sp., ergin ve larval formları. Sestod Türleri; Moniezia expensa, Stilesia globipunctata, Avitellina centripunctata, Cycticercus tenuicollis,"in ergin formları. Karaciğer kelebeği: Dicrocoelium dentriticum. Burun kurdu: Oestrus ovis. Uyuz Etkenleri: Psoroptes communis ovis, Sarcoptes scabei bovis. Kene: Boophylus sp. Bitler: Linognatus
Dicromec Oral Tablet; Koyunlarda ve kuzularda ağızdan; tabletler elle veya tablet aparatı ile dilin kaidesine bırakılarak bol su ile yutturulur. Veteriner hekim tarafından başka bir seklide önerilmemiş ise, Farmakolojik dozu; Prazikuantel için; koyunlarda 5mg/kg.c.a., ivermektin ise 0.2mg/kg.c.a. hesabıyla kullanılır. Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği) tedavisinde Prazikuanteldozu 50 mg/kg .ca çıkarılmalıdır. Buna göre pratik doz; Kuzu (25 kg): 1/2 tablet - Koyun (50 kg): 1 tablet Yukarıdaki dozlar 3 ayda bir tekrarlanmalıdır.
Dicromec Oral Tablet; Koyun ve kuzularda; kıl kurdu, şerit, sistiserk, bit, uyuz, mide kurtları ve Boophylus sp' ye karşı tedavi ve kontrol amacıyla hazırlanmış geniş spektrumlu bir kombinasyondur. Etki Mekanizması: Prazikuantel Tenyaların tüm formlarına etki eden, sestosit ve bir ölçüde de fluksidal antihelmentiktir. İlaç; parazitlerde hücre zarında istirahat zar gerilimini bozarak ve parazit derisinden glikozun geçişini kolaylaştırarak etkili olur. Parazit skoleks ile birlikte yapıştığı yerden kopar, bağırsak enzimleri etkisiyle hızla erir ve dağılır. Bu nedenle gaitada parazit segmentlerini görmek pek mümkün olmaz. Farmakokinetik Prazikuantel: Mide-barsaktan hızla emilerek, 1-2 saat içinde pik kan yoğunluğuna ulaşır. Eliminasyon yarılanma ömrü 2-3 saattir. Büyük oranda karaciğer de etkisiz metabolitlerine dönüşür. İlk 24 saatte dozun %80'i, 48 saatte ise tamamı idrar ve gaita ile
Etki Mekanizması: ivermektin: Endektosidal bir ilaç olup, parazitlerin motorik gangliyon sinapsislerinde (nematodlar) veya nöromüsküler son plaklarda (arthropodlar) Gamma Amino Bütirik Asit (GABA) salgısını arttırmak suretiyle, klor kanallarını açık tutarak, motor sinir impulsunun geçişini önleyip, parazitleri felç ederek öldürür. Buna mukabil memelilerde kan/beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sistemin içinde yer alan GABA-erjik sinirlere yeterince geçmediği için güvenlidir. Farmakokinetik ivermektin: Mide-bağırsaktan emilerek 12 saat içinde pik kan yoğunluğuna ulaşır, Biyoyararlanımı yaklaşık %85 olup, geç salınımı sonucu 8-13 günlük bir yarılanma ömrüne sahiptir. %82 oranında gaita ile vücuttan atılır.