DOXYCURE %75
İlaç Formu | Oral Çözelti Tozu |
---|---|
Hayvanlar | Buzağı, Tavuk, Hindi |
İçerik | Doksisiklin |
1 gram’ında; 750 mg Doksisiklin ’e eşdeğer 865.5 mg Doksisiklin hiklat içerir.
Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu buzağı, tavuk ve hindilerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
**Buzağılarda; **bakteriyel diare, koliseptisemisi, kolibasillozis, Chlamydiasis, bronkopneumoni, poliartritis, buzağı difterisi, göbek kordonu iltihaplarında ve diğer solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarının tedavisinde,
**Tavuk ve hindilerde ; **diare, koliseptisemisi, kronik solunum sistemi hastalığı (CRD), ornithosis (Chlamydia psittaci) hava kesesi enfeksiyonları, mavi ibik, salpingitis, kanatlı kolerası, bulaşıcı koriza ve stafilakok enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu etkin maddesi Doksisiklin’in farmakolojik dozu buzağılarda 10 mg / kg canlı ağırlık gün, tavuk ve hindilerde 20 mg / kg / canlı ağırlık gündür. Suda kolayca eriyebildiğinden içme suyuna katılarak kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Buzağılara: 75 kg canlı ağırlığa 1 g Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu bir miktar içme suyu ile karıştırılarak verilir. Buzağılarda günlük doz ikiye bölünerek 12 saat ara ile içirilmelidir. Tedaviye 3-5 gün süre ile devam edilmelidir.
**Tavuk ve hindilere : **750 kg canlı ağırlığa 20 g Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu içme suyuna karıştırılarak verilir. Uygulamadan 2-3 saat önce hayvanların susuz bırakılması önerilir.İlaçlı su her gün taze olarak hazırlanmalıdır. Tedaviye 5 gün süre ile devam edilmelidir
Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu’nun etkin maddesi olan Doksisiklin hiklat, yarı sentetik tetrasiklin grubu bir antibakteriyeldir. Bakterilerde 30S ve 50S ribozomal alt birimlerine dönüşümsüz bağlanır ve aminoasetil-tRNA’nın buraya bağlanmasını engelleyerek, bakterilerin protein sentezini bozar ve bakteriyostatik etkinlik gösterir.
Doksisiklin hiklat’ın ; gram - pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve Streptococci.), gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus, Borrelia sp., Leptospira sp. ve Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces sp., Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.
Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E. coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Anaerob bakterilerden Bacteroides sp. ve Clostridium sp.’ye etkisi değişkendir. Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir. Doksisiklin hiklat, ağızdan verildikten sonra, yağda kolay çözünmesi sebebiyle sindirim kanalından genellikle tamamına yakını (%95) emilir. Oral yolla verilen doksisiklin hiklat 2-8 saat arasında plazmada doruk değere ulaşır. Doksisiklin hiklat plazma yarılanma ömrü en uzun tetrasiklindir. Doksisiklin hiklat tüm vücut kesimlerine dağılır ; başta karaciğer, böbrek, dalak ve akciğerler olmak üzere, tüm vücut doku ve organlarında yüksek yoğunlukta bulunur. Doksisiklin hiklat plazma proteinlerine %85-95 oranında bağlanır.Civcivlere oral yolla 10 mg / kg canlı ağırlık dozda uygulandığında hızlı ve iyi emilir. Pik plazma konsantrasyonu 4.47 + 0.16 µg / ml ve pik konsantrasyona ulaşma süresi Cmax 1.73 + 0.06 saattir. Atılma yarı ömrü kanatlılarda 4.6 saat, buzağılarda 9.8 saattir. Oral biyoyararlanımı %41-73.4 olarak bildirilmiştir. Doksisiklin metabolize edilerek etkisiz bileşikleri halinde dışkı ile atılır.
Özellikle doğumdan sonraki ilk 24-48 saat boyunca sindirim sisteminin emme yeteneğinin çok iyi olması nedeniyle, yetişkinlerde son derece sınırlı ölçüde emilen bazı maddeler yeni doğanlarda zehirlenmeye yol açabilecek ölçüde emilebilmektedir. Yeni doğanlarda bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Tetrasiklinler geniş spektrumlu olduğu için Rumen faaliyeti başlamış buzağılarda kullanılması, Rumen faaliyetlerini bozucu etki gösterebilir. Bu nedenle Rumen faaliyeti başlamış buzağılarda kullanılmamalıdır. Aşırı sıvı- elektrolit kaybı sonu şekillenen dehidrasyon hallerinde oral veya parenteral sıvı-elektrolit uygulamaları tavsiye edilir.
Tetrasiklinler yüksek dozlarda uzun süreli kullanıldığında hepatik yetmezliği bulunanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona ve genç hayvanlarda dişlerde sararma-renk değişikliğine neden olabilirler.
Tetrasiklinler beta-laktam ve aminoglikozid grubu antibiyotikler ile birlikte kullanılmamalıdırlar. Tetrasiklinler, metoksifluranın böbreğe yönelik etkisini artırır ve protrombinin etkinliğini baskı altına alabilir. Penisilin G sodyum, penisilin G potasyum, pentobarbital sodyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum, varfarin sodyum, sefalotin sodyum, sefapirin sodyum, amikasin sülfat, aminofilin, amfoterisin B, amobarbital sodyum, dimenhidrinat, demir dekstran, eritromisin glusefat, heparin sodyum, fenobarbital sodyum, hidrokortizon sodyum süksinat, kalsiyum klorür, kalsiyum glukonat, karbenisilin disodyum, kloramfenikol sodyum süksinat, metisilin sodyum, metoheksital sodyum, meperidin hidroklorür, morfin sülfat, oksasilin sodyum ile birlikte farmakolojik uyumsuzluk nedeniyle kullanılmamalıdır.
Mineral yem katkıları ile bir arada kullanılmamalıdır. İki, üç değerli mineraller (kalsiyum, demir magnezyum ve alüminyum) tetrasiklinlerin sindirim kanalından emilimini azaltırlar. Bu nedenle buzağılara süt ile birlikte verilmemelidir. Bu tip ürünlerden ve süt emmeden en az 2-3 saat önce veya sonra ilaç uygulanmalıdır.
Yüksek dozda tetrasiklin uygulamaları karaciğer hasarına neden olabilir. Etkilenenlerde sarılık, üremi, asidoz ve şok meydana gelebilir.Doksisiklin normal dozlarda genel olarak safra kanalı ile elimine edildiğinden böbrek yetmezliği durumunda doz düşürülmesini gerektirmez. Ancak böbrek yetmezliği durumunda yüksek dozda kullanıldığında asidoz, plazma azot ve fosfat düzeyinde artış ve ciddi elektrolit dengesi bozuklukları gözlenebilir.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi ( İ.K.A.S.):Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 14 gün geçmeden buzağılar, 4 gün geçmeden tavuklar, 6 gün geçmeden hindiler kesime sevk edilmemelidir. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen tavuk ve hindilere uygulanmamalıdır.
Rumen aktivitesi başlamış hayvanlarda kullanılmamalıdır. Tetrasikline duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
Kendi ambalajında, ağzı kapalı olarak oda ısısında (15-25°C), nem ve ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Tozun direk solunmasından ve deriye direk temastan kaçınılmalıdır.
Kedi, köpek ve atlarda kullanılmamalıdır.
Doxycure %75 Oral Çözelti Tozu, kutu içerisinde 20 g’lık beyaz renkli polietilen şişelerde; 10 adet 100 g’lık alüminyum folyo poşetlerde ve kutusuz olarak 500 g, 1 kg ve 5 kg’lık beyaz renkli polietilen kaplarda satışa sunulmuştur.
Veteriner hekim reçetesiyle ; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ : 09.11.2007
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ VE NO : 10.10.2007 - 19 / 006
PAZARLAMA İZİN SAHİBİ VE İMAL YERİ ADRESİ : TEKNOVET İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Atatürk Mah. Marmara Sanayi Sit. M Blok No : 290 34670 İkitelli /İSTANBUL