ENROTECH
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | Sığır, Koyun |
İçerik | Enrofloksasin |
Berrak, açık sarı renkli çözeltinin her ml’si 100 mg Enrofloksasin içerir.
Enrofloksasin Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler ile Mycoplasma türlerini kapsayan geniş bir etki spektrumuna sahiptir. Etkisi bakteri metabolizmasında esansiyel role sahip DNA-giraz enziminin geri dönülmez şekilde inhibisyonu esasına dayanır. Ayrıca bakteri hücre duvarının bütünlüğünü de etkileyerek bakteri üzerinde yoğun bir etki meydana getirir. Bu etki çabuk gelişen patojenik bakterilerle birlikte vücutta gelişme fazında olan patojenleri de öldürür.
Başlıca duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella spp., Enterobacter spp., Serratia sp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Yersinia sp., Moraxella sp., Acinetobacter sp., Actinobacillus sp., Pasteurella sp., Leptospira sp., Campylobacter spp., Citrobacter spp., Haemophilus spp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetii, metisiline ve gentamisine dirençli olanlar da dahil Staphylococcus spp., penisiline direçli olanlarda dahil N.gonorrhoeae, N. meningitidis, Corynebacterium spp., Chlamydia sp., V. cholerae, Mycoplasma spp.’dir. Strep. suis, Strep. agalactia, Strep. dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R. equi, Mycobacterium sp. orta derecede duyarlılık gösterir. Anaerobik kokların çoğu, Clostridium sp., Bacteroides spp. ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir. Enjeksiyon yerinden kolay emilen enrofloksasin yaklaşık bir saat içinde plazmada pik konsantrasyona çıkar. Plazma proteinlerine bağlanma oranı düşüktür ve hücresel zarları kolay geçebilir. Doku konsantrasyonları plazmadaki seviyesinden daha fazladır. Genellikle 3 saatlik bir eliminasyon yarı ömrü göstermekle birlikte renal bozukluğu olan hayvanlarda bu süre 10 saati bulabilir. Vücuttan atılması temel olarak böbrekler yoluyla gerçekleşir.
Sığır ve koyunlarda enrofloksasine duyarlı Gram-negatif ve Gram-pozitif bakteriler ile Mycoplasma’lar tarafından meydana getirilen pleuropneumonia, gastroenteritis gibi solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonlarında, septisemi, Colibacillosis’de ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde, ayrıca viral hastalıkların enrofloksasine duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:
Kas içi enjekte edilir. Genel farmakolojik doz: 2,5 mg / kg canlı ağırlık/gündür. Pratik olarak 1 ml / 40 kg canlı ağırlığa verilir. Etkili bir sağlıtım için tedaviye 3–5 gün devam edilir. Şiddetli ve kronik seyirli enfeksiyonlarda doz 5 mg/kg’a çıkartılmalıdır. Bir enjeksiyon bölgesine sığırlarda 10 ml, koyunlarda 5 ml’den fazla ilaç uygulanmamalı, uygulanması gerekiyor ise toplam miktar bölünerek ayrı yerlere enjekte edilmelidir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır.
Özellikle hızlı gelişme dönemindeki genç hayvanlarda eklem kıkırdağı bozukluklarına neden olabilir. Kinolonlar nadiren çırpınmalara neden olabilirler. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdır.
Kıkırdak dokusuna olan etkisinden dolayı; kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8, orta ırk köpeklerde 12 ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği ve 4 misli (20 mg/kg) ve üzeri dozda kedilerde nadiren görme bozuklukları oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Gebelikte kullanım: Gebe sığırlara gebeliğin kritik 4 değişik periyodunda 15 mg/kg dozda 15 gün süreli enrofloksasin uygulanmış ve reprodüktif parametrelere bir yan etki oluşturmamıştır. Köpeklerde doğumdan 14, 45 ve 90 gün önceden başlayan, 10 günlük 5-15 mg/kg canlı ağırlık/gün enrofloksasin uygulamalarında libido, gebelik oranı ve doğum yavru sayısı üzerine bir etkisi görülmemiştir. Yine köpeklerde gebeliğin ilk 10 gününden başlayarak laktasyonun ilk 28 gününü de kapsayan çalışmalarda köpeklerde yan etkisi görülmemiştir. Rat ve şinşilalarda teratojenik etkisine rastlanmamıştır. Rat ve şinlilalarda fetotoksik doz sırayla 50 ve 25 mg/kg canlı ağırlık olarak belirlenmiştir.
Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir. Kinolonlar teofilin, kumarin türevleri, metil ksantinler ve steroid yapıda olmayan ağrı kesicilerin yarı ömürlerini uzatır. Florokinolonlar ile aminogikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik); fenikoller, eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 14 gün geçmeden sığırlar, 10 gün geçmeden koyunlar kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 8 sağım (4 gün) boyunca elde edilen inek sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir. Damızlık olarak kullanılacak olan genç hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Oda sıcaklığında (15–25°C) ışıktan korunarak saklanmalıdır.
20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam şişeler karton kutularda satışa sunulmuştur.