ETKİGEN
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Kedi, Köpek, Sığır |
İçerik | Gentamisin |
Her mL'de, 100 mg gentamisin
ETKİGEN % 10 Enjeksiyonluk Çözelti, sığır, at, köpek ve kedilerde gentamisine duyarlı bakterilerin oluşturduğu böbrek, ürogenital, solunum, sindirim sistemi ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
ETKİGEN %10 Enjeksiyonluk Çözelti sığır, at, kedi ve köpekde kasiçi, damariçi, derialtı enjeksiyon şeklinde kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde günlük dozu 4 mg/kg canlı ağırlıktır. Tedaviye 2-3 gün devam edilir.
Buna göre at ve sığırlarda her 25 kg canlı ağırlık için 1 ml, kedi ve köpeklerde ise her 2 kg canlı ağırlık için 0.1 ml uygulanır. Tedaviye ilk gün dozu ikiye bölerek daha sonra günde bir defa olmak üzere 2-3 gün boyunca devam edilir.
Kesinlikle doz aşımı yapılmamalıdır, özellikle zayıf ve küçük cüsseli hayvanlarda doz ayarlaması dikkatli yapılmalıdır.
Gentamisin, Micromonospora purpurea'nm kültüründen elde edilen aminoglikozid grubu antibiyotiktir.
Etkisi başlıca Gram negatif bakterilere karşıdır, buna rağmen bazı Gram pozitif bakterilere karşı da etkinliği vardır. Duyarlı mikorganizmalarda protein sentezini durdurarak bakterisid etki gösterir. Bu etkide bakteri ribozomlarmda protein sentezini inhibe etme ve mRNA'daki genetik bilginin doğru okunuşunu azaltma, bozma fonksiyonları önemlidir.
Gentamisine başlıca duyarlı bakteriler şunlardır; Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp, Serratia sp., Yersinia sp., Campylobacter sp., Haemophilus sp., Pasteuralla sp., Çoğu Pseudomnomas aeroginosa suşları ve Staph. aureus çoğunlukla duyarlıdır.
Ancak Streptococcus sp.'lerinde aralarında bulunduğu diğer Gram pozitif bakteriler, bazı Pseudomonas sp. ve anaerob bakteriler dirençlidir.
Enfeksiyonların sağaltımı için özellikle kasiçi olmak üzere parenteral yollardan uygulamr. Kasiçi enjeksiyon sonrası 30-60 dakikada maksimum serum konsantrasyonuna ulaşır. Geniş ölçüde vücuda dağılır. Beyin-omurilik sıvısı dışında, diğer sıvı ve dokularda etkili antibakteriyel ilaç düzeylerine ulaşır. Gentamisin başlıca böbreklerden yüksek konsantrasyonlarda aktif madde olarak idrarla atılır.
Hipovolemik hayvanlarda aminoglikozidlerin zehirliliği artmaktadır. Bu nedenle böyle hayvanlarda aminoglikozidlerle tedavi esnasında bu husus göz önünde bulundurularak, hastanın rehidrasyonunun sağlanması tavsiye edilir. Gram negatif bakteriyel enfeksiyonların aminoglikozidlerle tedavisi sırasında kandaki endotoksin düzeyinin artarak şoka neden olabileceği unutulmaması ve bununla ilgili önlemlerin alınması tavsiye edilir. Tüm aminoglikozidler kan basıncını ve kalp debisini düşürür, kalp hızını yavaşlatırlar. Ayrıca kan total kalsiyum seviyesini düşürürler. Hayvanın yaşı, şok, asidoz, akut renal yetmezlik, hepatik disfonksiyon, sepsis, daha önceden aminoglikozidlere maruz kalınmış olunması, elektrolit imbalansı, hipotansiyon aminoglikozidlere duyarlılığı arttırır. Diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri nedeniyle ilaç geçimsizliği bölümü okunmalıdır.
Aminoglikozidlerin böbrek ve işitme organları üzerine ciddi istenmeyen etkileri vardır. Ayrıca nöromuskuler blokaja neden olurlar. Köpeklerde enjeksiyon bölgesinde geçici reaksiyon görülebilir.
Aminoglikozidler yan etkileri nedeniyle diğer aminoglikozidlerle, nörotoksik, nefrotoksik, ototoksik tedavilerle eş zamanlı uygulanmamalıdır. Yine böbreklere zararlı etkileri olan tetrasiklinler, sulfonamidler gibi ilaçlar ile nöromuskuler blokaj yapıcı diğer ilaçlarla, anesteziklerle ve nonsteroidal antienflamatuvarlarla birlikte kullanılmamalıdır. Demir preparatları, furosemid, amfoterisin B, polimiksin B, vankomisin, sefalotrin ile birlikte kullanılmaları durumunda böbrek ve iç kulak üzerindeki toksik etki artar. Gentamisin ampisilin sodyum, furosemid, sefalotin sodyum, heparin sodyum, sefapirin sodyum ile kullanılmamalıdır.
Çok yüksek dozlarda kullanıldığında oluşabilecek semptomlara göre tedavi uygulanır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.
Aminoglikozidlere duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda, özellikle böbrek ve/veya karaciğer yemıezliği, denge ve işitme organları ile ilgili hastalığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Gebelikte fötal ototoksisiteye yol açabileceğinden kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Gentamisin bazı bireylerde allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle ilacm hayvanlara kullanımı sırasında temastan kaçınmalı ve temas halinde temas edilen yerin bol su ile temizlenmesi önerilir.
Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Oda sıcaklığında güneş ışığından korunarak saklanmalıdır.
20,50 ve 100 mL'lik renksiz cam şişelerde ve karton kutu içerisinde satışa sunulmuştur.