LEVATRİZOL
İlaç Formu | Oral Tablet |
---|---|
Hayvanlar | Buzağı, Sığır, Koyun, Kuzu |
İçerik | Levamizol, Triklabendazol |
Beher tablette 375 mg Levamizol HCl ve 600 mg Triklabendazole içerir.
LEVATRİZOL Oral Tablet'in etkin maddelerinden, triklabendazol, halojenlenmiş, benzimidazol grubu bir fasciolasittir. Karaciğer trematodlarından, Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica 'nın 1 günlükten itibaren, tüm genç şekilleri ve ergin formlarına etkilidir. Triklabendazolün diğer benzimidazollerden farkı, fasciola trematodlarının enerji metabolizmasını çok yönlü inhibe etmesi ile spesifik bir letal etki oluşturmasıdır. Hücre içi taşıma mekanizmasını bozarak tubuline bağlanır. Protein sentezini de etkiler. Sindirim oral yolla uygulandığında, sindirim sisteminden hızla emilerek, antiparaziter etkinliği başlar ve 18 saatte maksimum kan konsantrasyonuna ulaşır. Bazı metabolitleri arasında, sülfon, sülfoksit, keton ve 4-hidroksi derivativleri sayılabilir. %90'ın üzerinde plazma proteinlerine bağlanarak, özellikle de karaciğerde, doku konsantrasyonuna ulaşır. 7 gün içerisinde, koyunlarda uygulanan dozun %5'i idrar ve %77'si ise de dışkı yoluyla, toplam %85,35'i, sığırlarda ise, %2,2'si idrar ve %76'sı olmak üzere toplam %81.4'ü atılır.
Levamizol ise, tetrahidroimidazoller grubundandır. Antinematodal etkinliği, parazit otonom ganglionlarının sürekli şekilde uyarılmasını sağlayarak, sinir sisteminin bloke olması ile gerçekleşir. Kolinerjik agonistidir. Aynı zamanda benzimidazollerde olduğu gibi, fumarat redüktaz enziminin etkinliğini inhibe ederek parazitin karbonhidrat metabolizmasını bozar. Oral yolla uygulandığında, rumende hızla dağılarak, 2-4 saat içinde maksimum kan konsantrasyonuna ulaşır. Oral yolla uygulamada, yarılanma ömrü, 9.3 saattir. 72 saat içinde yaklaşık %68-78'i idrar, %17-33'ü dışkı ile atılır.
LEVATRİZOL Oral Tablet, koyun ve sığırlardaki abomasum nematodlarından Haemonchus sp. Ostertagia spp.'nin ergin, L4 ve immatüre formlarına, ince bağırsak nematodlarından Cooperia sp, Trichostrongylus sp., Trichuris sp, Nematodirus sp, Bunostomum sp 'nin ergin ve larval formlarına, kalın bağırsak nematodlarından, Charbertia ovina ve Oshephagustomum sp'nin ergin ve larva formlarına, akciğer kılkurtlarından, Dictyocaulus sp 'nin ergin ve larva formlarına, karaciğer trematodlarından Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica' nın ergin ve 2 günlükten itibaren genç şekillerine, göz parazitlerinden, Thelazia sp'ye karşı koruma ve tedavi amaçlı olarak kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde,
Koyun ve sığırlarda Triklabendazol'ün farmakolojik dozu, 10-12 mg/kg canlı ağırlık, Levamizol'ün ise, 7,5 mg/kg canlı ağırlıktır. Ağızdan bir miktar su yardımı ile yutturularak uygulanır.
Pratikte;
Hayvan türü (kg canlı ağırlık) Tablet sayısı
Kuzu (12,5 - 25 kg canlı ağırlık) 1/4 - 1/2 tablet
Koyun (50 kg canlı ağırlık) 1 tablet
Buzağı (100 kg canlı ağırlık ) 2 tablet
Sığır (350 kg canlı ağırlık) 7 tablet kullanılır.
350 kg üstündeki sığırlarda, her 50 kg'a 1 tablet eklenerek uygulama yapılır.
Önerilen dozda uygulandığında, yan etkilerin görülme olasılığı oldukça azdır. Ancak, Levamizole bağlı olarak, seyrek de olsa, baş dönmesi ve kusma gibi semptomlar gelişebilir.Tekrarlanan dozlarda, ateş, kas ağrısı ve deride isilik benzeri alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Koyunlara 45mg/kg.CA doz uygulaması yapıldığında, köpüklü salivasyon ve kas tremorları gözlenebilir.
• Piperazin tuzları ile antagonistik etki nedeniyle birlikte kullanılmamalıdır.
• Tetrahidroprimidinler (pirantel ve morantel tuzlan) ile birlikte kullanılması toksisite artışına yol açabilir.
• Nikotinik etkileri nedeniyle organik fosforlu bileşiklerle (triklorfon, diklorvos, vs), fenotiyazinler, dietilkarbamazin, prokain ve fenikollerle birlikte kullanılmamalıdır.
Aşırı doz uygulamaları, (önerilen dozun 5 katı), levamizol zehirlenmesine yol açabilir. Aşırı salivasyon, bulantı, kusma, ürinasyon, defekasyon, pupillerin daralması, hipersensitivite ve hafif kas tremorları gözlenebilir. Bu semptomlar, 1-4 saat içinde geçer. Triklabendazol daha güvenilirdir. Zehirlenme durumunda, semptomatik sağaltıma geçilir.
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar ve koyunlar 28 gün boyunca kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal sığır ve koyunlara uygulanamaz.
Levamizol ve Triklabendazole karşı hassas olduğu bilinen, karaciğer ve böbrek yetmezliği bulunan hayvanlara uygulanmamalıdır. Süt ırkından genç hayvanlarla, yeni doğanlarda kullanılmamalıdır.Levamizol uygulamasından 14 gün önce ve sonrasında, organik fosforlu insektisitler uygulanmamalıdır. Gebelikte kullanım: Triklabendazol ve levamizolün önerilen dozlarda gebelik yönünden güvenli olmalarına rağmen, benzimidazol türevlerinin gebeliğin ilk 1/3'lük dönemindeki teratojenite tehlikesi göz önünde bulundurulmalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Uygulama sırasında, bir yenip, içilmemeli, sigara kullanılmamalıdır. Deri ve göze temasından kaçınılmalıdır. Temas etmesi durumunda, deri, el ve göz bol su ile iyice yıkanmalıdır. İlacı uygulayan az sayıdaki insanda duyarlılık reaksiyonları (idiosinkratik) görülme ihtimali bulunur. Uygulama sonrasında eller bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
Orijinal ambalajında, güneş ışığından uzakta,( 15-25°C) arasında saklandığında raf ömrü imal tarihinden itibaren 36 aydır.
Karton kutu içinde, 10 tabletlik blister ambalajlarda, 20, 50, 100 ve 1000 tabletlik beyaz plastik şişelerde satışa sunulmuştur.
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)
**PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: **09.10.2006
**GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: **27.07.2005/14-089
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ VETAŞ Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş. Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul Tel: 0 212 692 92 92 Faks: 0 212 697 34 89 vetas@vetas.com.tr
İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ DAMLA İlaç Ve Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Keyap Çarşı Sitesi E2 Blok No:81 Y.Dudullu Ümraniye/İstanbul Tel: 0216 420 95 73 Faks: 0216 420 38 82