Marboshot %16
İlaç Formu | Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | Sığır |
İçerik | Marbofloksasin |
Her ml'de; Aktif madde: Marbofloksasin 160 mg
Yardımcı maddeler: Benzil alkol (E1519) 15 mg. Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1.'e bakınız.
Farmakoterapotik grup: Sistemik Amaçlı Antibakteriyeller, Florokinolonlar ATCvet kodu: QJ01MA93
Sığırlarda:
-
Pasteurella multocida ve Mannheimia haemolytica'nın duyarlı suşlarının oluşturduğu solunum yolu enfeksiyonlarının terapötik tedavisinde,
-
Escherichia coli'nin duyarlı suşları tarafından meydana getirilen akut mastitis tedavisinde kullanılır.
Sığır:
Doğru dozu sağlamak ve düşük dozdan kaçınmak için vücut ağırlığı mümkün olduğunca doğru hesaplanmalıdır.
Kas içi yol ile tek bir doz halinde 10 mg/kg vücut ağırlığı hesabıyla 160 kg vücut ağırlığı için 10 ml ürün uygulanır.
Kas içi veya ven içi yol ile tek bir doz halinde 10 mg/kg vücut ağırlığı hesabıyla 160 kg vücut ağırlığı için 10 ml ürün uygulanır.
Kas içine enjekte edilecek miktar 20 ml'den fazla ise, iki ya da daha fazla enjeksiyon yerinden enjekte edilecek şekilde bölünmelidir.
Kas içi uygulama enjeksiyon bölgesinde ağrı ve ödem gibi çok seyrek durumlarda geçici reaksiyonlara neden olabilir ve yangısal reaksiyon enjeksiyondan sonra 7 gün boyunca devam edebilir.
Florokinolonların artropatilere neden olduğu bilinmektedir. Sığırlarda bu tür lezyonlar, 3 gün devam eden %16'lık marbofloksasin çözeltisi tedavisinden sonra görülmüştür. Bu lezyonlar özellikle tek bir uygulamadan sonra görülürse klinik belirtilere sebep olmaz ve geçicidir.
Çok seyrek durumlarda, potansiyel olarak ölümcül sonuçlara yol açan anafilaktik tip reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
Tedaviyi takiben ilk gün diyare şekillenebilir. Uygulamadan sonra ilk gün seyrek olarak titremeler, sinirlilik ve topallama gözlemlenebilir.
Bu ürün özellikleri özetinde belirtilmemiş beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekiminize başvurunuz.
Yan etki sıklığının bildirilmesinde aşağıdaki çevirim kullanılır;
- Çok yaygın (10 hayvanda 1'den fazla)
- Yaygın (100 hayvanda 1'den fazla fakat 10'dan az)
- Yaygın olmayan (1.000 hayvanda 1'den fazla fakat 10'dan az)
- Seyrek (10.000 hayvanda 1'den fazla fakat 10'dan az)
- Çok seyrek (10.000 hayvanda 1'den az)
Florokinolonlar, teofilin başta olmak üzere ksantinler, kumarin türevleri, steroid yapıda olmayan ağrı kesicilerle etkileşimler yapabilirler. Diğer yandan florokinolonlarla diğer antibiyotikler arasında, genellikle bakteri çeşidine göre değişen aynı veya ters yönde etkileşimler görülür. Genel olarak florokinolonlarla aminoglikozidler, beta-laktamazlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik veya ilave etki), kloramfenikol, eritromisin, polimiksin, nitrofurontin ve rifampin arasında aksi yönde etkileşimler dikkat çeker.
Tavsiye edilen tedavi süresinin 3 katı sürede 10 mg/kg veya 30 mg/kg dozda kullanıldığında bazı hayvanların eklem kıkırdaklarında lezyonlar gözlemlenmiştir, ancak başka bir klinik belirtiye neden olmamıştır. Ayrıca, bu çalışma sırasında doz aşımına ilişkin herhangi doz aşımı belirtisi görülmemiştir.
Doz aşımı, semptomatik olarak tedavi edilebilen akut nörolojik bozukluklara sebebiyet verebilir. Doz aşımında tedavi hemen durdurulmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Bilinen bir antidot yoktur.
Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemeli, 48 saat (4 sağım) boyunca elde edilen sütler insan tüketimine sunulmamalıdır.
Çapraz direnç nedeniyle diğer florokinolonlara dirençli mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen enfeksiyonlarda kullanılmamalıdır.
Marbofloksasin veya yardımcı maddelere duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmaz.
Çalışmalar, gram pozitif bakterilerin neden olduğu akut mastitislerde bu ürünün yetersiz etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir. Hastalıklardan korunma amacıyla kullanılmamalıdır.
Uygulamada ülkesel ve bölgesel antimikrobiyal politikalar dikkate alınmalıdır.
Florokinolonların kullanımı, diğer antibakteriyel sınıf için yetersiz yanıta sahip olan veya yetersiz yanıt vermesi beklenen klinik durumların tedavisi için tavsiye edilmektedir. Bu ürünü hayvanlardan elde edilen bakteriler için yapılmış duyarlılık test sonuçlarına göre kullanınız.
Bu ürünün ürün özellikleri özetinde belirtilen talimatlara uygun şekilde kullanılmaması, florokinolonlara dirençli bakterilerin gelişmesine ve muhtemel çapraz direnç nedeniyle diğer kinolonların etkinliğinin azalmasına neden olabilir.
Kinolonlar bazı hayvanlarda ışığa karşı hassasiyet ve deri hassasiyetine sebep olabilir.
Florokinolonlara duyarlı olan kişiler ürünle temastan kaçınmalıdır.
Kazara kendine enjeksiyon halinde irritasyon oluşabileceğinden dikkatli kullanınız. Kazara kendine enjeksiyon halinde acilen tıbbi tedavi alınız, ürün prospektüs ve etiketini doktorunuza gösteriniz.
Kullanımdan sonra ellerinizi yıkayınız. Deri veya göz ile temas halinde bol su ile temas bölgesini yıkayınız.
Ürünle temas ve uygulama sırasında geçirgen olmayan eldiven kullanınız.
Kinolonlar insanlarda ışığa karşı hassasiyete ve deri hassasiyetine sebep olabilir.
Florokinolonlar özellikle yavru ve gençlerde kıkırdak dokunun gelişimini bozabilir ve eklem bozukluklarına sebep olabilir. Bu sebeple gebe ve emziren kişiler uygulama yaparken florokinolonların bu özelliği dikkate alınmalıdır.
Satışa sunulmuş haliyle raf ömrü: 2 yıl. İç ambalaj açıldıktan sonraki raf ömrü: 28 gün.
Orijinal ambalajında, 25°C'nin altında, buzdolabına konulmadan ve dondurulmadan saklanmalıdır. Şişe üzerindeki bromobutil tıpalar 50 ml'lik şişeler için 30 kez, 100 ml'lik şişeler için 25 kez ve 250 ml'lik şişeler için 50 kezden fazla delinmemelidir, daha fazla uygulama yapılacağı durumlarda çoklu enjektörler tavsiye edilir. Ürün ilk açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.
Bulunmamaktadır.
Albafarma Hayvan Sağlığı Ürünleri A.Ş. Şerifali Mah. Barbaros Bulvarı Mevdudi Sok. No:3 Ümraniye / İstanbul
Pazarlama İzni Numarası: 031/0094
Pazarlama İzninin İlk Verilme veya Yenileme Tarihi: 12.09.2024
Metin Değişiklik Tarihi: 12.09.2024