VetMed

NEOSÜLFAPRİM

İlaç Formu Oral Çözelti Tozu
Hayvanlar Buzağı, Tavuk (Et), Oğlak, Kuzu
İçerik Sülfadiazin, Trimetoprim, Neomisin
NEOSÜLFAPRİM ve daha binlerce ilacın bilgilerine internet bağlantınız olmadan da erişebilirsiniz.

BİLEŞİMİ

1 gramında; 125 mg Neomisin, 50 mg Trimetoprim, 250 mg Sülfadiazin içerir.

KULLANIM YERİ /ENDİKASYONLARI

Ruminasyonu başlamamış buzağı, kuzu ve oğlaklarda; duyarlı bakterilerin neden olduğu pneumoni, bronşitis, nefritis, göbek kordonu iltihabı, Salmonella ve Vibrio türlerinin neden olduğu bakteriyel enteritler, diğer yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde,

Etçi tavuklarda; E.coli, Salmonella ve Pasteurella türlerinin neden olduğu hastalıklar, Haemophilus ve Yersinia türlerinin neden olduğu koriza ve kolera hastalıkları, ayrıca duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen rhinitis, konjuktivitis, sinüzitis ve bakteriyel enteritislerin tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Suda kolayca eriyebildiğinden, içme suyuna katılarak kullanılır. Veteriner hekim başka şekilde tavsiye etmediği takdirde günlük doz aşağıdaki şekilde kullanılır.

Kuzu – Oğlak – Buzağı: Her 12.5 kg canlı ağırlık için günde 1 g Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu olacak şekilde yeterli miktarda su ile karıştırılarak içirilir.

Etçi tavuklarda: Her 12,5 kg canlı ağırlık için günde 2 gram Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu içme suyuna karıştırılarak verilir. Uygulamadan 2-3 saat önce hayvanların susuz bırakılması önerilir. İlaçlı su her gün taze olarak hazırlanmalıdır.Tüm türlerde tedaviye 3-5 gün süre ile devam edilir.

NEOSULFAPRİM
Oral Çözelti Tozu
Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu, beyaz renkli akışkan bir tozdur. 1 gramında ; 125 mg Neomisin baz’a eşdeğer Neomisin sülfat, 50 mg Trimetoprim, 250 mg Sülfadiazin baz’a eşdeğer Sülfadiazin sodyum içerir.

**FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ **

Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu; sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan neomisin ile geniş spektrumlu trimetoprim ve sülfadiazin kombinasyonunun bir araya getirilmesi sayesinde oluşturulan sinerjistik etki ile duyarlı Gram pozitif ve Gram negatif bakterilerden ileri gelen enfeksiyonların tedavisi amacıyla formüle edilmiştir.

Sülfadiazin - trimetoprim kombinasyonu; bakteri ve koksidilerde folik asit sentez zincirinde 1 ve 3 numaralı enzimler olan; dihidropteroat sentetaz ve dihidrofolat redüktaz enzimlerinin etkinliğini engelleyerek sinerjistik etkileşme yaparlar. Bu ilaçlar tek başlarına kullanıldıklarında genellikle bakterinin gelişmesini engellerken karışım halinde ölümüne yol açarlar.

Sülfonamid+Trimetoprim kombinasyonlarına başlıca duyarlı bakteriler şunlardır:

-Gram pozitif aeroblar : Staphylococcus aureus, Sterptococcus sp., Actinomyces sp., Corynebacterium sp., Listeria monocytogenes, Erysipelotrix rhusiopathie,

-Gram negatif aeroblar: Enterobacteriaceae ( E. coli, Salmonella sp., Klebsiella sp., Proteus sp., Yersinia sp.), Pasteurella sp., Haemophilus sp., Actinobacillus sp., Bordetella sp.,

-Anaeroblar : Bazı Clostridium sp., Bacteroides sp., Fusobacterium sp., Chlamydia sp.,Actinomyces sp.,

Orta derecede duyarlı bakteriler ise bazı Mycobacterium sp., bazı Nocardia sp.’dir.

Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomanas aeroginosa, Mycoplasma spp. dirençli olarak kabul edilir.

Rickettsia, Leptospira, Mycoplasma türleri ve Pseudomanas aeroginosa’ya etkisizdir.

Neomisin ise aminoglikozid grubu bir antibakteriyel olup bakterilerde protein sentezini engellemek suretiyle etkili olur.

Neomisin başlıca gram negatif bakterilere ( E.coli , Enterobacter aerogenes, Pasteurella sp., Pr. vulgaris, Salmonella sp., Shigella sp., H. influenza, N. meningitidis, Vibrio cholerae,) ve bazı gram pozitif bakterilere (Staph. aureus, Strep. faecalis) karşı etkilidir. Klebsiella sp., E. coli , Pseodomanas sp.’lerin duyarlılığı nispeten azdır. Sterp. pyogenes , viridans grubu streptekoklar dirençlidir.

Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu’nun etkin maddelerinden olan neomisin ağızdan verildikten sonra, sindirim kanalından son derece sınırlı olarak emilir ve %97’si değişmemiş halde dışkı ile atılır. Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu’nun diğer etkin maddelerini oluşturan trimetoprim ve sulfadiazin ağız yoluyla birlikte verildiklerinde sindirim kanalından iyi emilirler ve 1-4 saat içerisinde plazma doruk değerine ulaşırlar. Her iki madde de büyük ölçüde idrarla atılırlar.

ÖZEL KLINIK BILGILER VE HEDEF TÜRLER IÇIN UYARILAR

Özellikle doğumdan sonraki ilk 24-48 saat boyunca sindirim sisteminin emme yeteneğinin çok iyi olması nedeniyle, yetişkinlerde son derece sınırlı ölçüde emilen bazı maddeler yeni doğanlarda zehirlenmeye yol açabilecek ölçüde emilebilmektedir. Yeni doğanlarda bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.

Neomisin geniş spektrumlu bir antibakteriyel olduğu için rumen faaliyeti başlamış kuzu ve buzağılarda kullanılması rumen faaliyetlerini bozucu etki gösterebilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Hastalarda folik asit noksanlığı hallerinde trombosit ve akyuvar sayısında azalma ve megaloblast sayısında artışa yol açarlar. Kullanım sırasında karşılaşılan istenmeyen etkilerden bazıları; sürgün, kusma, deri dökülmesi, Johnson sendromu, sarılık, anemi ( aplastik, hemolitik ve makrositik), pıhtılaşma bozukluğu, granülosit sayısında azalma, sülfhemoglobinemidir. Karışım hayvanlarda Tip I ve II alerjik tepkimelere neden olabilir. Yalnız sağaltım sırasında karşılaşılanlar genelde önemsizdir ve deriyle ilgilidir. Neomisin’in işitme ve denge üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır, bu durum yüksek düzeyde ilaca uzun süre maruz kalmayla ilişkilidir. Neomisin böbrek kabuğunda yüksek yoğunlukta toplandığından böbreklere olan etkisi fazladır. Sülfonamidler, kanama eğilimini artırdığından dolayı tedavi vitamin K ile desteklenmelidir. Sülfonamidler üriner sistemde kristal şekillenmesine yol açabilirler. Bu nedenle uygulama sırasında hayvanlara su kısıtlaması yapılmamalıdır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Para – aminobenzoik asit ( PABA ), yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain, benzokain, butakain gibi yerel anestezikler ve prokain penisilin G antagonist etki oluşturabilir. Asit ve alkaliler, iyot, nikotinamid ve narkotik tuzları, B vitaminleri ile bunların ön maddeleri olan metiyonin, glutamik asit gibi aminoasitler, pürinler, timidin, serin de geçimsizliğe neden olabilirler. İşetici ilaçların kullanılmasını takiben veya onlarla birlikte kullanılmaları trombosit sayısında ciddi azalma yapabilir; bu durum bilhassa kalp yetmezliği olanlar için tehlikelidir ve ölüme yol açabilir. Griseofulvin, sefalosporinler, metoksifluran gibi ilaçlar aminoglikozidlere olan duyarlılığı arttırır. Daha önce birikici şekilde uzun süre aminoglikozidlere maruz kalınmış olması da duyarlılığı arttırır. Böbreklere zararlı olduğu bilinen diğer ilaçlarla kullanılmamalıdır. Sülfonik asit ve benzeri bileşikler neomisini çökelterek etkisizleştirirler. Neomisin, neuro- musküler blokaj yapıcı etkisi nedeniyle d-tübokürarin gibi neuro-musküler blokaj yapıcı ilaçlar ile eter gibi genel anesteziklerlerin etkilerini potansiyelize ettiği için beraber kullanılmamalıdır. Aminoglikozidler, ototoksik, nörotoksik, nefrotoksik olduğu bilinen ilaçlarla, diğer aminoglikozidler ve furosemid, sefalosporinler, metoksifluran, amfoterisin B, polimiksinler ve tetrasiklinler ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ

Kediler dışındaki bütün hayvan türlerindeki sağaltım dozlarının 10 katından daha yüksek miktarlarda bile verildiklerinde, akut zehirlenme sakıncası yaratmadıkları belirlenmiştir. Kronik toksik etkileri; tekrarlayan, çok yüksek dozlarda alındığında ortaya çıkar.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben buzağı, kuzu ve oğlaklar 14 gün, tavuklar 10 gün süreyle kesime gönderilmemelidirler. Yumurtası insan tüketimine sunulan tavuklarda kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Bu ilaçlara duyarlılığı olanlar, kan bozukluğu, şiddetli karaciğer hasarı olanlar ile böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.

Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Sülfanamidlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaçla hiçbir şekilde temas etmemelidir. Deriye temas halinde derhal su ve sabunla yıkanmalıdır. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz veya dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Uzun süreli kullanımlarda koruyucu eldiven ve gözlük kullanmak gerekir.

** MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ **

Oda ısısında, serin ve karanlık yerde imal tarihinden itibaren raf ömrü 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Neosülfaprim Oral Çözelti Tozu, kutu içerisinde 20 g’lık bal renkli cam şişelerde, tek kutu içerisinde 10 adet 100 g’lık alüminyum folyo poşetlerde ve kutusuz olarak 500 ve 1000 g’lık beyaz renkli plastik şişelerde ve 2.5 kg’lık beyaz renkli plastik kaplarda kutusuz olarak satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle;veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ : 13.02.2006

**GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ VE NO: ** 21.01.2003 - 12 / 006

PAZARLAMA İZİN SAHİBİ VE İMAL YERİ ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.Atatürk Mah. Marmara Sanayi Sit. M Blok No : 290 34670 İkitelli /İSTANBUL