NEURALJİN
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Köpek, Sığır |
İçerik | Novaljin (Metil Melübrin) |
Beher 1 mi' de 500 mg. Novalgin (Metamizol-Dipiron) içeren berrak, hafif sarımtırak steril bir çözeltidir.
NEURALJİN, at, sığır ve köpeklerde antienflamatuar, analjezik, spazmolitik ve antipiretik olarak aşağıdaki olgularda kullanılır. Her türlü ağrı ve sancılarda, barsak, mide ve rumen gazı, peklik ve ishallere bağlı sancılarda, doğum sırası ve sonrasındaki ağrı ve sancılarda, tetanoz, prolapsus uteri, serviks uteri ve özefagus spazmlarında, tetani ve renal spazmların çözülmesinde, post operatif sancı ve ağrılarda, pnömoni, Plorezi, bronşit, gençlik hastalığı ve diğer tüm ateşli hastalıklarda, romatizma, akut ve kronik poliartiritis, tendinitis ve tendovaginitiste kullanılır.
NEURALJİN, yavaş verilmek şartıyla damar içi kas içi yollarla uygulanır. Doku reaksiyonları meydana getirebileceği için deri altı uygulama tavsiye edilmez. Farmakolojik dozu, atlarda ; 20-60 mg./kg.c.a. sığırlarda, 30-40 mg./kg.c.a.' lık ve köpeklerde 50-100 mg./kg.c.a. hesabı ile kas içi veya yavaşça damar içi yola kullanılır. Şiddetli sancılarda, diğer ağrılı hallerde veteriner hekimin takdirine bağlı olarak gerektiğinde bu doz 8 saat ara ile 1 -2 kez tekrarlanabilir. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, muhtelif hayvan türlerindeki pratik dozlar aşağıdaki gibidir. At (her 500 kg. için) 20-60 ml. Sığır (her 500 kg. için) 20-40 ml. Köpek için (her 10 kg. için) 1-2 ml
NEURALJİN' in etkin maddesi olan metamizol analjezik, spazmolitik, antipiretik, antiromatizmal ve genel sedatif etkiye sahip bir pirazolon türevidir. Analjezik Etkisini; Merkezi sinir sistemindeki ağrı merkezlerinin ağrı algılama eşiğini yükselterek gösterir. Spazmolitik Etkisini; Otonom merkezleri uyararak ortaya çıkarır. Böylece peristaltik hareketleri azaltarak düzenler. Bu nedenle spazm çözücü etkisi hiçbir zaman barsak hareketlerinin tümüyle durmasınına yol açmaz, aksine bu fizyolojik fonksiyonun düzelmesini ve uyarılmasını temin eder. Antipiretik Etkisi; Otonom sinir sistemine ilişkin olarak, çevresel damar genişlemesiyle ısı kaybının artması esasına dayanır. Bu nedenle antipiretik etkisi ateşli hastalıklarda belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Antiromatizmal Etkisi; Yangılı bölgedeki kan dolaşımında yaptığı değişikliklere dayanır. Keza damar geçirgenliğinin azalması, buna bağlı olarak eksüdasyon azalması ve bölgesel sıvı içeriğinin hızla emilmesinin bunda payı vardır. Metamizolün plazma yarı ömrü çok kısadır, metebolitleri plazma proteinlerine bağlanmaz. Dozun %90' 124 saat içinde metabolitler şeklinde idrarla atılır.