OBESON
İlaç Formu | Jel |
---|---|
Hayvanlar | Arı |
İçerik | Timol (Timolol Maleate Ophthalmic) |
OBESON Jel mat beyaz renkli koyu kıvamlı bir jeldir. Beher gramında 250 mg timol içerir.
OBESON Jel’in bileşimindeki timol isopropilmetakreozol, 2-izopropil-5-metilfenol kimyasal yapısında bir uçucu yağ asididir. Doğal olarak kekik bitkisinde bulunur ve bazı gıdalarda kullanımına izin verilen bir katkı maddesidir. Timol bir protein denatürantıdır. Etkisini Varroa akarlarının hücre zarlarını ve tüm hücresel prosesleri bozarak gösterir. Diğer kimyasal ajanlarınkinden farklı olan bu etki mekanizması sayesinde Varroa akarlarının Timol etkisinden kurtulmak için tüm vücut fonksiyonlarını değiştirmeleri gerektiğinden direnç kazanmaları oldukça güçleşir. Obeson Jel 12 - 30°C arasındaki ısıda çok yoğun olarak buharlaşarak arı paraziti olan Varroa jacobsoni üzerine toksik etki gösterir. Buharlaşma arılar üzerinde zararlı olacak düzeyde değildir. Bunun için özel olarak formüle edilerek hazırlanmış olan kontrollü salım yapan jel formu timolün 5 µg/litre hava konsantrasyonunda optimal buharlaşmasını sağlamaktadır. Buharlaşan aktif madde arıların kanat çırpmaları sayesinde doğal bir fan etkisi ile akarlara daha etkili şekilde nüfuz eder. Jel formülasyonunun bulaşma özelliğinden dolayı işçi arıların timolü koloni içerisinde her tarafa yaymaları sonucu Varroa akarları için kontak yoluyla da öldürücü etki gösterir. Timol memelilerde gastrointestinal kanaldan hızla ve kolayca emilir. Bir kısmı timohidrokuinon’ a okside olur. Emilen maddenin yaklaşık % 50’si 24 saat içerisinde konjuge edilmemiş glukuronit veya sülfat konjugatı olarak böbrekler yoluyla atılır. Timohidrokuinon metaboliti de aynı şekilde böbrekler yoluyla atılır.
OBESON Jel, arıların akarı olan Varroa jacobsoni’nin neden olduğu Varroasis enfestasyonunun tedavisinde ve korunmasında kullanılır.
"Veteriner Hekim Tarafından Başka şekilde Önerilmediği Taktirde" OBESON Jel bal öncesi (erken ilkbahar) ve sonrası (geç sonbahar) ortalama gün ısısının 15°C olduğu günlerde her bir koloni için 1 alüminyum kase olacak şekilde kapağı açılarak kovan içine çıta üzerine yerleştirilir. İki hafta sonra aynı kovana ikinci bir uygulama daha yapılır. Böylece tedavi edici etki 4-6 hafta devam eder.
- İlaç uygulandıktan sonra kovanın giriş kısmı açık bırakılmalıdır.
- İlaç uygulandıktan sonra işçi arıların alüminyum kasenin içine girebildiklerinden emin olunmalıdır.
- Tüm jel içeriği bitinceye kadar kase kovanda bırakılmalıdır.
- Kolonideki değişiklikler zaman zaman kontrol edilmelidir. Bazen sezon dışı uygulamalar gerekebilir.
- Tedaviye başladıktan sonra kolonide bazen geçici ancak zararsız bir huzursuzluk görülebilir.
- Tedavi sırasında karakteristik timol kokusu bazen dikkat çekici düzeyde olabilir.
- Koloninin sağlık durumu, zayıf yada kuvvetli oluşu, çevre ve iklim koşulları dikkate alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır.
Bal arılarında önerilen dozlarda bilinen bir yan etkisi yoktur.
Aşırı sıcak havalarda uygulandığında kolonilerde huzursuzluk olmakla birlikte bu geçici bir durumdur. Bunun önüne geçmek amacıyla uygulama hava sıcaklığının 30°C ‘nin altında olduğu günlerde yapılmalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra insan tüketimine sunulacak bal için ilaç kalıntı arınma süresi “0” sıfır gündür .
15 - 30°C arasındaki oda sıcaklığında ve dondurulmadan muhafaza edildiği takdirde ilacın raf ömrü 2 yıldır.
Karton kutu içerisinde 10 adet 50 gramlık alüminyum kapaklı alüminyum kaselerde sunulmaktadır.