OKSAKİN 375
İlaç Formu | Oral Tablet |
---|---|
Hayvanlar | Buzağı, Sığır, Koyun, Kuzu |
İçerik | Oksfendazol (Oxfendazole) |
OKSAKİN 375 Oral Tablet, kirli-beyaz renkli, ortası çentikli olup, her tablette 375 mg Oksfendazol, 750 mg Oksiklozanid içerir.
Oksfendazol, bir benzimidazol türevidir.Sığrr ve koyunlarda oral yolla alındığında sindirim kanalından çok az emilir.6 saatte plazmada pik düzeye ulaşır ve yarı ömrü yaklaşık 6 saat kadardır.Oksfendazol yavaş bir şekilde metabolize olarak,%26 oranmda idrarla,%63 oranmda gaita ile atılır. Oksiklozanid salisilanilid türevi bir maddedir.Sığrr ve koyunların sindirim kanalından büyük oranda emi-lir.Karaciğer, böbrek ve bağırsakta yüksek oranda bulunur.Büyük ölçüde idrarla ve glukoronid bileşiği halinde safra ile atılır. Oksfendazole, parazit helmintlerin enerji-üretim metabolizmalarını bozmak suretiyle antelmintik etki gösterir. Parazitlerin, fumarat redüktaz enzim sistemlerini inhibe eder. Engelleme sonucu, adenozin trifosfat şeklinde mitokondrial enerji tüketimide inhibisyona uğrar. Böylece kullanılabilir enerjiden yoksun kalan parazit sonuçta ölür. Oksiklozanid'in etki biçimi, kelebeklerde oksidatif fosforilizasyonu önleyici bir ajan olarak davranması şeklindedir.
OKSAKİN 375 Oral Tablet 'in, sığır ve koyunlarda mide-bağırsak ve akciğer kıl kurtlarının ergin,larva ve yumurtalarına,karaciğer kelebeklerinin erginlerine ve Moniezia sp.erginlerine karşı tedavi ve kontrol edici etkisi vardır. Etkili olduğu parazitler: Mide bağırsak kılkurtları: Trichostrongylus axei., Ostertagia sp., Haemonchus sp., İnce bağırsak kıl kurtları: Trichostongylus colubriformis, Trichostrongylus sp.,Nematodirus sp.,Cooperia sp.,Bunostomum sp.,Gaigeria pachyscelis Kalın bağırsak: Chabertia ovina,Oesophagostomum sp.,Trichuris sp. Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus sp., ergin ve larva formları Bağırsak şeritleri: Monezia sp. Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica'nm ergin formları
Farmakolojik doz Oksiklozanid için : Sığırlar için 10-15 mg/kg c.a./gün,Koyunlar için 10-20 mg/kg c.a./gün Oksfendazol için :Sığrrlar için 4.5-5 mg/kg c.a./gün, Koyunlar için 5-7.5 mg/kg c.a./gün Pratik doz Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıdaki gibi uygulanır; Kuzu : 25 kg canlı ağırlık için 1 / 2 tablet Koyun : 50 kg canlı ağırlık için 1 tablet Buzağı : 150-200 kg canlı ağırlık için 2-3 tablet Danalara : 300-400 kg canlı ağırlık için 4-6 tablet Sığırlar : 450-600 kg canlı ağırlık için 6-9 tablet Bir seferde verilecek dozlar,sığırlarda 9-10, dana ve düvelerde 5-6,buzağılarda 3-4 tableti geçmemelidir. Tabletler yutturulur ya da su içinde dağıtılarak şişeyle içirilir.
Koruyucu olarak ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir. Sağaltımda ilk uygulamadan 1-2 ay soma doz tekrarlanmalıdır. Meralarm parazitlerle bulaşmasını önlemek için meraya çıkmadan önce bir uygulama yapılarak ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından tedavi edilen hayvanların 8-12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir. İlaçlamanın koç katımmdan iki hafta önce yapılması faydalıdır.
Hafif nefes darlığı, hipotansiyon, defekasyon, urinasyon gibi yan etkiler geçici olup 1-2 saat içinde kaybolurlar.
Oksfendazole, trematodlara karşı bromsalan bileşikleri ile birlikte kullanılmaması önerilir.Çünkü böyle bir kombinasyonun sığırlarda abortlara ve koyunlarda da ölümlere neden olduğu saptanmıştır.
Oksiklozanid koyunlara 60 mg/kg ve üzeri dozlarda uygulandığında ölüm şekillenebilir. Sığırlarda ise 30 mg/kg dozda uygulandığında bazı zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Zayıf kondisyonlu ve parazit invazyonlu hayvanlarda doz ayarlaması iyi yapılmalıdır.Terapötik dozun çok üzerinde verildiğinde verilen doz miktarına bağlı olarak,iştahsızlık,depresyon,ataksi,hızlı solunum,hareketlerde inkoordinasyon,salya artışı ve spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir.Bu durumda klinik semptomlara göre sağaltım yapılmalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün,koyunlar 21 gün süreyle kesime sevk edilmemeli,ineklerden elde edilen süt 5 gün ( 10 sağım ) süresince insan tüketimine sunulmamahdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanamaz.
Karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda tavsiye edilmez. Gebelikte kullanım: Benzimidazol grubu antihelmintiklerin embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı koç katımı sırasında ve gebeliğin ilk 1/3'ünde bulunan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir.
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocuklarm ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Ambalajı hasarlı olan ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
Oda sıcaklığında (15-25°C'de) saklayınız. Işıktan koruyunuz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Karton kutu içinde 10,30 ve 100 tabletlik blister ambalajlarda.