OTRİZOL
İlaç Formu | |
---|---|
Hayvanlar | Köpek, Buzağı, Tavuk (Et), İnek, Hindi, Oğlak, Kuzu, Kısrak |
İçerik | Trimetoprim, Sulfametoksazol |
Her tablette; 1000 mg sulfametoksazol ve 200 mg trimetoprim içerir.
Otrizol Tablet rumen faaliyetleri başlamamış buzağılar, kuzu ve oğlaklar, köpekler ile etçi tavuk ve hindilerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim, urogenital sistem enfeksiyonları ile septisemilerde, viral enefksiyonlarla seyreden ve duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen sekonder enfeksiyonların tedavisinde ve inek ve kısraklarda duyarlı bakterilerin neden olduğu uterus enfeksiyonlarında kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde;
Uterus içi uygulama: Tabletler hijyen kurallarına dikkat edilerek uterusa yerleştirilir.
Hayvan Türü Sağaltım Dozu İnek, Kısrak 2-4 tablet/gün
Oral yolla uygulama:
Buzağı, kuzu ve oğlaklarda her 40 kg canlı ağırlık için günde 1 tablet oral yolla yutturulur. Bu miktar bir seferde ya da ikiye bölünerek verilmelidir.
Köpeklerde her 10 kg için 1/4 tablet uygulanır. Tedavilere 3-5 gün devam edilir.
Etçi tavuk ve hindilerdeki genel günlük dozu 1 kg canlı ağırlığa hastalığın şiddetine ve sürünün yaşına göre 15-30 mg toplam etkin maddedir. Buna göre tavuk ve hindilerde her 80 kg canlı ağırlık için günde 1-2 tablet, önce yeteri kadar su ile iyice karıştırılır, daha sonra hayvanların günlük içme suyuna ilave edilir. İçme suyuna her gün taze olarak katılarak 3-5 gün süre hayvanların sürekli alması sağlanır. Karışımın homojen olmasına dikkat edilmelidir.
Sulfametoksazol + trimetoprim kombinasyonu geniş antibakteriyel spektrumu ile veteriner hekimlikte geniş kullanım alanı bulmuştur. Bu kombinasyonla trimetoprim ile sulfametoksazolün antibakteriyel etkinliği kuvvetlendirildiği gibi dirençli suşlar da dahil, etki spektrumu genişletilmiş ve direnç oluşumu engellenmiştir. Sulfametoksazol duyarlı bakterilerde dihidrofolik asit sentezinde görevli dihidrofolik asit sentetaz enzimini, trimetoprim ise tetrahidrofolik asit sentezinde görevli dihidrafolat redüktaz enzimini inhibe eder. Böylece folik asit metabolizması iki değişik noktadan etkilendiğinden güçlü bir in vitro sinerjik antibakteriyel etki meydana gelir. Etkin maddelerin tek başlarına genellikle bakteriyostatik tipte etki göstermelerine karşın, sulfametoksazol + trimetoprim kombinasyonu olan Otrizol Tablet'in etkisi bakterisid tiptedir. Kombinasyona duyarlı başlıca bakteriler şunlardır; Gram pozitif aeroblar: Staph. aureus, Streptococcus sp., Actinomyces sp., Corynebacterium sp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathie. Gram negatif aeroblar: Actinobacillus sp., Bordetella sp., Enterobacteriaceae (E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Yersinia sp.), Haemophilus sp., Pasteurella sp. Anaeroblar: Actinomyces sp., Bacteroides sp., Fusobacterium sp., bazı Clostridium sp., Chlamydia sp.. Bazı Mycobacterium sp. ve bazı Nocardia sp. orta derecede duyarlıdır. Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomanas aeroginosa, Mycoplasma sp. dirençli olarak kabul edilir. Otrizol Tablet oral yolla uygulandığında sindirim kanalından hızla emilerek vücut doku ve sıvılarında iyi bir dağılım gösterir. 1 ila 4 saat arasında pik plazma yoğunluğuna erişir. Sulfametoksazol hızla emilen ve atılan sülfanomidlerden olmasına karşın grubun diğer üyelerine göre daha yavaş emilir ve atılır. Sulfametoksazol %65, trimetoprim ise %40-70 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Sulfametoksazol'ün % 60'ı, trimetoprim'in % 35-50'si ilk 24 saatte idrarla atılır.
Azalan su tüketimi ve asidüri, idrarla sülfonamid kristallerinin şekillenme riskini yükseltir. İdrarı asit olan ve ilacı kullanan hayvanlarda idrar örneklerinin kristal şekillenmesi bakımından gözlenmesi tavsiye edilir. Diğer sülfonamidlerle tedavide olduğu gibi, hayvanların yeterince su alması sağlanmalıdır. Rumeni gelişmiş olan hayvanlarda floraya muhtemel etkilerinden dolayı oral yolla kullanılmamalıdır. Tüm türlerde üriner sistemde kristal şekillenmesine neden olabilirler. Bu nedenle şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın hidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır. Hemopoietik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatotoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Sülfonamidler kanama eğilimini artırdığından dolayı tedavi vitamin K ile desteklenmelidir. Köpeklerde uzun süreli kullanımı keratokonjunktivitis sikka’ya yol açabilir. Özellikle Doberman-Pinscher ırkı köpeklerde olmak üzere tüm köpeklerde, kan tablosunda bozulma, nonseptik poliarthritis ve deride döküntülerle karakterize idiosinkratik zehirlenmelere neden olabilirler. Ayrıca sürgün, kusma, Stevens - Johnson Sendromu, sarılık, anemi, pıhtılaşma bozukluğu, granulosit sayısında azalma, sulfhemoglobinemi gibi istenmeyen etkileri vardır.
Yapılarında para-aminobenzoik asid (PABA) içeren prokain, benzokain, bütakain gibi yerel anestezikler ve prokain penisilin G ile antagonist etki oluşturabilir. Ayrıca nikotinamid, folik asit, kolin gibi B kompleks grubundan vitaminler ile bunların öncü maddeleri olan glutamik asit, metiyonin ve valin, izolöysin, arjinin, lizin ve diğer bazı amino asitler de zayıf derecelerde olmak üzere sülfonamidlerin etkilerini antagonize ederler. Diüretiklerle beraber veya onları takiben kullanılmaları durumunda trombosit sayısında ciddi azalma yapabilirler. Bu durum bilhassa kalp yetmezliği olan hastalar için önemlidir ve ölüme neden olabilir.
Trimetoprim + sülfonamid türevleri esasına dayanan bütün kombinasyonların çiftlik hayvanlarındaki toksisitesi oldukça düşüktür. Buna rağmen önerilen dozlar aşılmamalı ve 5 günden uzun süre kullanılmamalıdır. Doz aşımı hallerinde tedavi semptomatiktir. Diürezi sağlamak, dolayısıyla da ilacın idrardan eliminasyonuna yardım etmek için sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Sodyum bikarbonat verilerek kristalüri riski en aza indirilebilir. Nadir olmakla beraber anafilaktik reaksiyonların görülmesi durumunda epinefrin uygulanmalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Oral kullanımda buzağı, kuzu ve oğlaklar, uterus içi kullanımda koyun ve inekler tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 14 gün süre ile kesime sevk edilemez. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 10 gün geçmeden tavuk ve hindiler kesime gönderilmemelidir. Uterus içi kullanım için tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 10 gün süreyle elde edilen koyun ve inek sütü insan gıdası olarak tüketime sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen tavuk ve hindilere uygulanmaz.
Kedilerde, kardiyak aritmili atlarda, hemopoietik sistem bozukluğu, şiddetli karaciğer hasarı olanlar ile böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
25°C’nin altında, nemden ve ışıktan korunarak muhafaza edildiği takdirde ilacın raf ömrü 5 yıldır.
10 tabletlik karton kutu içerisinde alüminyum folyo kaplı pvc blister ambalajlarda sunulmaktadır.