SCOBAN
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Buzağı, Sığır, Dana |
İçerik | Dipiron (Metamizol), Skopolamin |
Her ml.si; 4 mg Skopolamin N-butilbromid 500 mg Metamizol içerir.
Sığır ve atlarda sindirim sistemi, urogenital sistem ve kas-iskelet sisteminde çeşitli sebeplerden meydana gelen sancılı, ağrılı ve yangılı durumlarda semptomatik tedavi amacıyla kullanılır.
Kasiçi veya damar içi enjekte edilir. Genel farmakolojik doz : Skopolamin için : Yetişkin sığırlara 0.3 mg / kg c.a Buzağı ve danalara 0.4 mg / kg c.a Atlara 0.2 mg / kg c.a Metamizol için : Sığırlara 20 - 40 mg / kg c.a Atlara 20 - 50 mg / kg c.a Pratik doz : Yetişkin sığırlara: 2 ml / 25 kg ( 8 ml / 100 kg ) canlı ağırlığa kasiçi veya damariçi , Buzağı ve danalara : 1 ml / 10-20 kg canlı ağırlığa kasiçi , Atlara : 1 ml / 10-25 kg canlı ağırlığa damariçi verilir. Doku hassasiyeti nedeniyle atlarda kasiçi uygulamadan kaçınılmalıdır. Tedavi genel olarak ağrılı ve yangılı durumlarda uygulama belirtilerin durumuna göre birkaç gün sürer. Sancılı durumlarda sancının giderilmesi ve spazmın çözülmesi için yetişkin sığır ve atlara damariçi tek doz uygulama yeterlidir. Dana ve buzağıların sancılı durumlarında günde iki enjeksiyonla üç gün süren kasiçi uygulama yapılması önerilir.
Skopolamin quarterner amonyum yapısında , ganglion bloke edici etkisi olan bir antikolinerjik bileşiktir.Parasempatik özelliği ile iç organlarda tonus ve peristaltiği azaltarak spazmı çözer.Düşük lipit çözünürlüğü nedeniyle merkezi sinir sistemine girmez ve dolayısıyla antikolinerjik yan etkiler göstermez. Çevresel antikolinerjik etkisi , visceral duvarlardaki ganglion bloke edici etkisi ile antimuskarinik aktivitesinden kaynaklanır. Parenteral uygulamadan sonra hızla dokulara dağılır ve 20 -30 dakika içinde maksimum plazma seviyesine çıkarak etkisini göstermeye başlar.Kısa bir süre içinde spazm çözebilen özelliği yanısıra 4-6 saatlik etki süresi ile kuvvetli ve uzun süreli aktivite gösterir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı düşük (%17-24) olan skopolamin 5 saatlik yarılanma ömrüne sahiptir.. Böbreklerde eleminasyonu gerçekleşir ve büyük ölçüde idrarla atılarak vucudu terkeder. Metamizole pirazolon grubundan , steroid olmayan bir yangı giderici maddedir. Daha baskın olan ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisinin yanısıra spazm çözücü , ve antiromatizmal etkilere de sahiptir. Analjezik etkisini MSS.deki ağrı merkezlerinin ağrı algılama eşiğini yükselterek gösterir. Yumuşak ve çizgili kas liflerinde ağrı , travma veya yangıdan kaynaklanan spastik kontraksiyonları çözerek spazmolitik özellik gösterir. Antipiretik etkisi çevresel damar genişlemesi ile ısı kaybının artması esasına dayanır ve ateşli hastalıklarda belirgin bir şekilde görülür. Yangılı bölgedeki damar geçirgenliğinin azalması dolayısıyla bölgedeki eksudasyon birikimi de azalır. Bölgesel sıvı içeriğinin hızla emilmesi antiromatizmal etkisinin ortaya çıkmasını sağlar. Metamizol parenteral uygulamadan sonra geniş ölçüde metabolitlerine dünüştürülür.Metabolitlerinin plasma proteinlerine bağlanma oranı oldukça düşüktür.Uygulanan dozun %90 oranına yakın bölümü 2 saatlik bir yarı ömrü takiben genel olarak idrarla vucudu terkeder.
• Sindirim sisteminin mekanik tıkanmalarında öncelikle tıkanmanın giderilmesi yönünde önlem alınmalıdır. • Yarış atlarında yarıştan 5 gün önce ve 5 gün sonra kullanılmamalıdır. • Atlarda kasiçi uygulama yapılmamalıdır Gebelikte kullanımı :Önerilen dozlarda skopolamin ve metamizol kullanımı gebelik yönünden güvenlidir. Metamizol plasentadan geçerek fötusta solunum depresyonuna sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.
Metamizolün uzun süreli kullanımlarında agranülositosis ve lökopeni oluşabilir. Kemik iliği ve kan yapımı sağlıklı olmayan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sağaltım dozlarında bile etçillerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. MSS ve kardiovasküler sistem üzerine etkilerinden dolayı tedavi dozları aşılmamalıdır ve kardiovasküler bozukluk olan hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Protrombin şekillenmesini baskı altına aldığından, tatbiki sırasında hayvanlarda kanama eğilimi artar. Sürgün, uyuşukluk, öfari, sinirlilik, kan işeme, yürüyüş bozukluğu ve serum hastalığı tipinde aşırı duyarlılık, ülserli ağız yangısı, karaciğer ve böbrek yangısına yol açabilir. • Aşırı duyarlılık halinde kılsız alanlarda ürtiker ve kızarıklıklar görülür. • Skopolamin veya metamizole aşırı duyarlı hayvanlarda anaflaktik reaksiyonlar gözlenebilir. Atropin ile müdahale edilir.
• NSAID sınıfındaki diğer ilaçlarla (fenilbutazon , salisilik asit , flunixin meglumine ) birlikte kullanılmamalıdır. • Antihistaminik preparatlarla birlikte kullanılmamalıdır. • Barbituratlar ile birlikte kullanılmamalıdır.
Aşırı doz halinde ağız kuruluğu , taşikardi , terlemenin ve gastrointestinal faaliyetin azalması dikkati çeker.Nadir olarak konvulsiyonlar görülür. Atropin ile müdahale edilir.
İlaç kalıntı arınma süresi (ikas) : Son ilaç kullanımından sonra kasaplık hayvanlar 12 gün süreyle kesime gönderilmemeli, sütü insan tüketimine sunulan sağmal hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Böbreklerde prostaglandin sentezini azaltması nedeniyle vücutta su ve tuz tutulmasına yol açarak plazma hacminde artışlara neden olur. Bu sebeple kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları ile kan basıncı yüksek olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
Metamizol veya scopolamine aşırı duyarlı olduğu bilinen insanların ürüne temasında dikkatli olunmalı ve deriye teması halinde bol su ile yıkanmalıdır. Temas sonucu duyarlılık reaksiyonları gelişmesi halinde acilen hekime başvurulmalı ve hekimin müdahalesine yardımcı olmak için prospektüs hekime gösterilmelidir.
Oda sıcaklığında ( 15-25 C ) saklanır.Dondurulmamalıdır. Zamanla çözelti renginde ürünün aktivitesini etkilemeyen bir koyulaşma gözlenebilir. Raf ömrü imalat tarihinden itibaren 2 yıldır.
Karton kutuda 20-50 veya 100 ml.lik amber renkli cam şişelerde arzedilir.