SEAFLOR %50 VİP
İlaç Formu | Oral Toz |
---|---|
Hayvanlar | Balık |
İçerik | Florfenikol |
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
SEAFLOR %50 Oral Toz
Veteriner İlaçlı Premiks
Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
SEAFLOR %50 Oral Toz , beyaz krem renkli bir toz olup, beher gramında 500 mg Florfenikol içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Florfenikol gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı etkili geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Florfenikol thiamfenikolun monofluorinat derivesi olup, kloramfenikol ve thiamfenikole oranla daha geniş bir spektruma sahiptir. Florfenikolün bu yüksek etkinliği, hidroksil grubundaki 3.üncü karbon yerine geçen florinin, bakteriyel enzimatik asetilasyonunu önlemesine dayanır. Bakteri ribozomlarında protein sentezini engelleyerek, bakteriostatik etki gösterir.
Florfenikol, (5 – 15 oC’lik sıcaklıktaki suda yaşayan) balıklarda oral yolla hızla çok yüksek oranda emilir, biyoyararlanımı yüksektir (% 96,5). Plasma proteinlerine düşük oranda bağlanır, vücutta tüm kesimlere dağılır. Hızla metabolize edilerek, florfenikol amin metabolitine dönüşerek vücuttan atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONU
SEAFLOR %50 Oral Toz; tatlı (alabalık, sazan) ve tuzlu su balıklarında (çipura, levrek, kalkan, somon, mercan) hastalık etkeni olan gram pozitif ve gram negatif çok sayıda bakteri üzerine etkilidir.
Alabalıklarda; Furunkulosis ( Aeromonas salmonicida), Kızıl Ağız Hastalığı (Yersinia ruckerii), Bakteriyel Hemorajik Septisemi (Aeromonas hydrophila, A.punctata, A.sobria, Pseudomonas sp.), Kolumnaris Hastalığı ( Flavobacter columnare ), Soğuk Su Vibriozisi ( Vibrio salmonicida ), Ülser Hastalığı ( Haemophilus piscium ), Edwardsiellosis, Lactococcus sp ve Enterococcus sp’ lerin neden olduğu hastalıklar, Rainbow Trout Fry Sendrom ( Cytophaga psycrophila ) üzerine etkilidir.
Çipura ve Levreklerde; Vibriosis ( Vibrio anguillarum, V. alginolyticus, V.ordalii; V. Vulnificus, Vibrio sp.), Pasteurellosis ( Photobacterium damselae subsp. piscicida), Marine Flexibacteriosis (Tenacibaculum maritimum ), Winter Diseases ( Pseudomonas anguiliseptica ), Streptococcosis (Stretococcus iniae, Streptococcus faecalis) , Bakteriyel solungaç hastalığı (Flexibacter sp, Cytophaga sp.) ve diğer duyarlı bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde;
SEAFLOR %50 Oral Toz; beher kg canlı ağırlığa günlük 10 mg Florfenikol hesabıyla, 10 gün süre ile yemlerine katılarak kullanılır.
Pratik Doz: 0,02 g/kg canlı ağırlık hesabıyla balık yemlerine karıştırılarak uygulanır.
Tavsiye edilen yemleme oranı; balıkların toplam ağırlığının %0,5’i kadardır.
İlaçlı yem oranı suyun sıcaklığı ve balıkların ağırlığına göre değişebilir. İlaçlı yem verilmeden önce balıklar 12 – 24 saat aç bırakılmalıdır.
Yemleme Oranı (%)
Tüketilen Yem / toplam canlı ağırlık
|
1 Ton Yeme İlave Edilecek
SEAFLOR %50 miktarı
|
10 Günlük Tedavi İçin
Kullanılacak İlaç Miktarı
|
10 gün boyunca 1 ton ilaçlı yem ile tedavi edilecek balık ağırlığı
---|---|---|---
% 0,5
% 1
% 2
% 3
% 5
|
4 kg
2 kg
1 kg
0,66 kg
0,4 kg
|
20 kg
10 kg
5 kg
3,333 kg
2 kg
|
20 ton
10 ton
5 ton
3,333 ton
2 ton
İlaçlı Yemin Hazırlanması : Temiz kuru ve hassas karışım yapabilen yem karıştırıcısına, daha önceden tartılmış yem ile dikkatlice tartılan SEAFLOR konur ve karıştırma işlemi devam ederken % 1 oranında sprey şeklinde yağ püskürtülür.2-5 dakika karıştırılarak homojen hale getirildikten sonra peletleme bölümüne alınarak ilaçlı yem haline getirilir. İlaçlı yem her gün taze olarak hazırlanmalıdır.
İSTENİLMEYEN ETKİLER
Balıklar florfenikoli iyi tolere ederler.Terapötik dozun 10 misli yüksek ilaç verilmesine karşın herhangi bir yan etki görülmemiştir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Yeme katılan ilaçlarla kombine edilerek kullanılmamalıdır. Fenitoin dikumarol, talbutamid, fenobarbitol ile geçimsizdir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOTU
Pratik uygulamada doz aşımı söz konusu değilse de, çok yüksek doz ve sürelerde verildiğinde, yem tüketiminde azalma görülebilir. İlaçlı yem kesildiğinde yem tüketimi normale döner.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTI UYARILARI
**İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra günlük su ısılarının toplamı 150 0C’ye ulaşıncaya kadar balıklar insan tüketimi için hasad edilmemelidir. **
KONTRENDİKASYONU
Önerilen doz ve süre içinde kullanıldığında herhangi bir kontrendikasyona sahip değildir.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız. Serin ve kuru yerde muhafaza ediniz. Güneş ışığından koruyunuz. Gıdalarla bir arada bulundurmayınız. Açık ambalajları almayınız.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER, HEKİMLER İÇİN UYARILAR
İlaçlı yem hazırlarken eldiven ve özel elbise giyilmeli, maske takılmalı, bir şey yenilmemeli ve sigara içilmemeli, ilaç cilt ile temas ettirilmemeli, temas halinde bol su ile yıkanmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI RAF ÖMRÜ
Oda ısısında (15-25oC) kuru yerde saklandığında raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır.
KULLANIM SONU İMHA
Çevre ve eko sistem için zararlı olmadığından, kullanılan ambalaj çöp kutusuna atılarak imha edilebilir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
1 kg’lık plastik tapa ile ağzı kapatılmış plastik kavanozlarda, kutusuz olarak sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLAR I
Veteriner Hekim reçetesiyle eczane ve veteriner hekim kliniklerinde satılır. (VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 21.11.2017
GIDA TARIM HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 24.06.2011-24/060
PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ : DEVA Holding A.Ş. Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul
ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: DEVA HOLDİNG A.Ş. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Karaağaç Mah. Fatih Bulvarı No.26 Kapaklı/Tekirdağ Tel: 0 282 758 17 71 Faks: 0 282 758 17 70