SELEPHOS
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Sığır, Keçi, Koyun, Oğlak, Dana, Kuzu, Balık |
İçerik | Vitamin E - Tokoferol, Selenyum, Utp |
Selephos Enjeksiyonluk Çözelti beyaz-sanmtrak renkte opak bir çözelti olup 50 mi. çözelti içinde 68 mg Sodyum selenit (Selenyum 30 mg), 1500 mg E vitamini, 50 mg Trisodyum üridin trifosfatdihidrat (UTP) mevcuttur.
Kuzu, buzağı ve oğlaklarda Beyaz Kas Hastalığının tedavisi ve korunmasında, her yaş hayvanda kas distrofîlerine bağlı tutukluk, takatsizlik ve paresis hallerinde kullanılır.
Selephos , kas içi veya deri altı yollarla enjekte edilir.
Farmakolojik etkin dozu, bütün hayvan türlerinde 10 kg vücut ağırlığı için 1
mi çözeltidir. Bu doz koruma için hemen hemen %100, tedavi için genel olarak
veya büyük çoğunlukla yeterlidir. Koruma amaçlı kullanımda 3-4 haftalık
periyotlar içinde sadece 1 enjeksiyon yapılır. Tedavi amaçlı kullanımda ise,
ilk enjeksiyondan sonraki iki gün içinde hastanın durumu izlenir; eğer
beklenilen tedavi etkinliğinin sağlanamadığı veya sağlanamayacağı anlaşılırsa,
ihtiyaca göre yarım doz veya tam doz enjeksiyon bir defa veya en fazla iki
defa tekrarlanır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği
takdirde hayvan türlerine göre pratik dozlar aşağıdaki gibidir: Kuzu ve
Oğlaklar : 1 - 2 mi
Buzağı : 4 - 6 mi
Sığır, at :20-30 ml
Koyun, Keçi : 3 - 6ml
Dana : 10-20 ml
Koruyucu uygulamalar 3-4 hafta aralıklarla ihtiyaç duyulduğu sürece tekrarlanır.
+4 °C den düşük ısılarda çözeltinin vizkozitesi arttığı için enjeksiyonda zorluk ortaya çıkabilir. İlacın etkinliği azalmaz. İlaç şişesinin bir süre avuç içinde tutulması veya ılık bir yere konması tavsiye olunur.
E vitamini ve selenyum hücre zarı ve hücre iç yapılarında peroksidatif reaksiyonlardan kaynaklanan dejeneratif bozuklukların önlenmesi ve hücrenin normal yapısının korunması yönünde birbirlerini tamamlayıcı biyolojik etkinlikler gösteren antioksidan maddelerdir. E vitamini lipidlerdeki doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. A vitaminini koruyucu etkisi de vardır. Selenyum Glutation Reductase enziminin yapısına girer, Glutation-Glutaion Peroxidase sisteminde oluşan peroksitlerin parçalanmasını hızlandırır. Bu antioksidanların hücre membranlannın korunması, kaslarda hyalin dejenerasyonu ve hücrelerde ağır metal ve diğer toksin zararlarım önlemenin yanısıra, hücre zarı iyon permeabilitesinin düzenlenmesi, fosfolipid, prostaglandin E ve immunglobulin sentezini artırma, lökosiüerin ve fagosit hücrelerin ömrünü uzatma gibi çok yönlü fonksiyonları da vardır. Uridin trifosfat (UTP) ATP prekürsörüdür. ATPye dönüşümlü olarak, katalizör rolü oynar, kaslarda pozitif inotropik etki yaratır. Etkin maddeler enjeksiyon noktasından hızla ve tam olarak emilir. UTP, ATP basamağı üzerinden metabolizmaya girer. İhtiyaç fazlası E vitamini yağ dokularında birikir. Sodyum selenit plazma proteinlerine bağlı halde bütün dokulara yayılır; çoğunlukla proteinlere bağh halde bütün dokularda birikir. Plasentaya ve yumurtaya geçebilir. Metil bileşikleri halinde idrar ve dışkı ile ve kısmen de solunum havasıyla tedricen vücuttan atılır. E vitamini esas olarak safra salgısı ile ve az oranda idrar ile vücuttan atılır.
Kuzu ve oğlaklarda koruyucu uygulama: Beyaz Kas Hastalığının yaygm olduğu bölgelerde, gebe koyunlarda koruyucu uygulama yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın,bütün kuzu ve oğlaklarda doğumdan sonraki ilk üç hafta içinde bir defa koruyucu Selephos uygulanması ve gerekli hallerde 3-4 hafta sonra enjeksiyonun tekrarlanması tavsiye olunur.
Bazı hayvanlar selenyuma çok duyarlı olabilir. Belirtilen dozaj ve uygulama koşullarının dışına çıkılmaması gerek görülürse dozun azaltılması tavsiye olunur.
Gebelikte Kullanım: Gebeliğin her döneminde, koç katımı dönemi ve koç katımı öncesinde kullanılabilir. Yavruları prenatal ve postnatal dönemde Beyaz Kas Hastalığı ve diğer kas distrofilerinden korumak için, özellikle gebeliğin son üçte biri döneminde başlanması ve doğuma kadar 3-4 hafta aralıklarla enjeksiyonun tekrarlanması tavsiye olunur.
Bazı hassas hayvanlarda enjeksiyon noktasında kendiliğinden iyileşen geçici doku reaksiyonu oluşabilir. Sığırlarda nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebilir.
Diğer ilaçlarla geçimsizliği yoktur.
Doz aşımında sancı, ishal, anormal duruş, hareket ve davranış bozuklukları, solunum sayısı artışı, solunum güçlüğü, akut dolaşım yetmezliği belirtileri, kollaps, koma ve ölümle sonuçlanan akut selenosis belirtileri; yahut da tırnak çatlakları, tırnak deformasyonlan, topallık, zayıflama, fertilite düşüklüğü ve verim düşüklüğü gibi kronik selenosis belirtileri görülür. Antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanması ve rasyondaki kükürtlü aminoasit oranının yükseltilmesi tavsiye olunur.
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben et ve süt için (0) gündür.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamıyacağı yerlerde bulundurunuz.
İlacı oda ısısında (15-25 °C) kendi ambalajında muhafaza ediniz. + 4 "C'nin altında bırakmayınız. Işıktan koruyunuz. Raf ömrü 30 aydır.
İlk kullanımdan sonra asepsi ve antisepsi, koşullarına uymak şartı ile, oda ısısında 3 hafta etkinliğini kaybetmez.
Karton kutu içerisinde 20 mi., 50 ml., ve 100 ml. çözelti ihtiva eden bal renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.