SÜLFAMEGA
İlaç Formu | Oral Süspansiyon |
---|---|
Hayvanlar | Buzağı, Tavuk (Et), Hindi, Kuzu |
İçerik | Trimetoprim, Sulfametoksazol |
Her ml’sinde; sulfametoksazol 400 mg ve trimethoprim 80 mg içerir.
SULFAMEGA Oral Süspansiyon, dengeli oranlarda sulfametoksazol ve trimetoprim karışımı esasına dayanan güçlendirilmiş bir sülfonamid kombinasyonudur. Kombinasyonda yer alan sulfametoksazol bakteri hücresinde bulunan ve nükleik asid sentezi ile hücre çoğalması için gerekli olan folik asid biosentezini, dihidrofolik asit yapısında bulunan para-aminobenzoik asid molekülünün yerine geçerek, trimetoprim ise dihidrofolik asidin tetrahidrofolik aside dönüşümünü bloke ederek önlerler. Böylece, duyarlı patojen bakterilerde sinerjistik tipten bakteriostatik ve bazı durumlarda bakterisidal etki şekillenir ve çoğu gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı geniş bir antibakteriyel spektrum sağlanır.
Sülfonamid+trimetoprim kombinasyonlarına başlıca duyarlı bakteriler şunlardır:
-Gram pozitif aeroblar: Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Actinomyces sp., Corynebacterium sp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathie,
-Gram negatif aeroblar: Enterobacteriaceae (E.coli, Salmonella sp., Klebsiella sp., Proteus sp., Yersinia sp.), Pasteurella sp., Haemophilus sp., Actinobacillus sp., Bordetella sp.,
-Anaeroblar: Bazı Clostridium sp., Bacteroides sp., Fusobacterium sp., Chlamydia sp., Actinomyces sp.,
Orta derecede duyarlı bakteriler ise bazı Mycobacterium sp., bazı Nocardia sp.’dir.
Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomanas aeroginosa, Mycoplasma sp. dirençli olarak kabul edilir.
SULFAMEGA Oral Süspansiyon hayvanlara ağız yoluyla verildiğinde hızla emilerek ortalama 1-4 saat içinde kanda maximum düzeye ulaşır ve etkin yoğunluğunu 12 saat süreyle korur. Sulfametoksazol ve trimetoprim böbreklerden ve sınırlı ölçülerde safra ve dışkı içerisinde atılırlar.
Kuzu ve buzağılar ile hindi ve etçi tavuklarda özellikle yukarda belirtilen duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen enfeksiyonların tedavisi amacıyla kullanılır.
Bu kapsamda olmak üzere;
Etçi tavuklarda ve hindilerde; koliseptisemi, salpingitis, kolera, koriza ve stafilokok enfeksiyonlarında ve duyarlı bakteriler tarafından oluşturulan diğer enfeksiyonlarda,
Kuzu ve buzağılarda (ruminasyonu başlamamış); bakteriyel kökenli ishaller, gastro-enteritisler, koliseptisemi, bronkopnömoniler, buzağı difterisi ve göbek kordonu iltihaplarında kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Kuzu ve buzağılarda günlük sağaltım dozu; 15 kg canlı ağırlığa 1 ml SULFAMEGA Oral Süspansiyon hesabı ile suya eklenip ikiye bölünerek, sabah ve akşam içirilmek suretiyle uygulanır. İlaçla sağaltıma 3-5 gün süreyle devam edilir.Tavuklarda ve hindilerde ise, her 100 kg canlı ağırlık için günde ortalama 5 ml ilaç günlük içme suyuna eklenerek uygulanır. İlaçlı su her gün taze olarak hazırlanmalıdır. Tedaviye 3-5 gün devam edilir.
Hastalarda folik asit noksanlığı halinde sağaltım güvenliği daralır. Aynı zamanda hemopoietik sisteme olumsuz etkileri vardır. Bu durumda trombosit ve alyuvar sayısında azalma ve megablast sayısında artış görülür. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları görülür. Tüm türlerde üriner sistemde kristal şekillenmesine neden olabilirler. Bu nedenle şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın hidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır. Homeopatik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Sülfonamidler kanama eğilimini artırdığından dolayı vitamin K ile tedavi desteklenmelidir.
Yapılarında para-aminobenzoik asid (PABA) içeren prokain, benzokain, bütakain gibi yerel anestezikler ve prokain penisilin G ile antagonist etki oluşturabilir. Ayrıca nikotinamid, folik asit, kolin gibi B kompleks grubundan vitaminler ile bunların öncü maddeleri olan glutamik asit, metiyonin ve valin, izolösin, arjinin, lizin ve diğer bazı amino asitler de zayıf derecelerde olmak üzere sülfonamidlerin etkilerini antagonize ederler. Diüretiklerle (Tiazid ve furosemid) beraber ya da onları takiben kullanılmaları durumunda trombosit sayısında ciddi azalma yapabilirler. Bu durum bilhassa kalp yetmezliği olan hastalar için önemlidir ve ölüme neden olabilir.
Uzun süreli ve aşırı yüksek dozlarda kullanılması durumunda kristalüri, konvülsiyon ve halsizlik oluşabilir. Bu durumda ilaçla tedavi kesilmeli ve bikarbonat ya da ringer laktat çözeltisi infüzyonlarıyla böbreklerden atılım sağlanmalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen kuzu ve buzağılar 14 gün, etçi tavuklar ve hindiler 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Yumurtası insan tüketimine sunulan kanatlılarda kullanılmamalıdır.
Hemopoietik sistem bozukluğu, şiddetli karaciğer hasarı olanlar ile böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki gözlendiğinde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Sadece hedef türlerde kullanınız.
Sulfonamidlere duyarlılığı olan kişilerin ağız, deri veya inhalasyon yoluyla ilaca maruz kalmaktan sakınması gerekir.
Oda sıcaklığında (15 – 25 oC) ışıktan korunarak saklanmalıdır. Raf ömrü 2 yıl ( 24 ay)’dır.
100 ml’lik ambalajlar karton kutuda, 500 ve 1000 ml’lik ambalajlar kutusuz olarak HDPE plastik şişelerde takdim edilmiştir.