TEKNOMYCİN LA 300
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | Sığır, Keçi, Koyun |
İçerik | Oksitetrasiklin |
Teknomycin LA 300 Enjeksiyonluk Çözelti berrak sarı renkli, steril bir çözelti olup 1 ml’de 300 mg Oksitetrasiklin’e eşdeğer Oksitetrasiklin dihidrat içerir.
Teknomycin LA 300 Enjeksiyonluk Çözelti, sığır, koyun ve keçilerde Oksitetrasiklin’e duyarlı organizmaların neden olduğu;
Solunum yolları enfeksiyonları,
Ürogenital sistem enfeksiyonları,
Yumuşak doku enfeksiyonlarında,
Enfeksiyöz keratokonjuktivitis (pembe göz),
Koyunlardaki enzootik düşük tedavisinde kullanılır.
Teknomycin LA 300 Enjeksiyonluk Çözelti; sığır, koyun ve keçilerde kullanılır.Uzun etkili olarak formüle edilmiştir ve antibakteriyel etkinliği uzun sürelidir.Veteriner hekim tarafından başka türlü tavsiye edilmediği taktirde: derin kas içi ( İM ) yol ile 3-4 günde bir 20 mg/kg standart dozda veya 5-6 günde bir 30 mg /kg yüksek dozda uygulanır.
Sığır, Koyun ve Keçi; Standart doz 20 mg / kg (1ml / 15 kg ), Yüksek doz 30 mg /kg ( 1 ml / 10 kg)
Hayvanın bir bölgesine bir seferde sığırlarda 10 ml, koyun ve keçilerde 5 ml’den fazla aynı noktaya enjekte edilmemelidir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye dikkat edilmelidir.Damar içi yolla kesinlikle uygulanmamalıdır.
Oksitetrasiklin sürüdeki Chlamydia enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırmaz.
Teknomycin LA 300 Enjeksiyonluk Çözeltinin etken maddesi olan Oksitetrasiklin bakteriyostatik bir antibakteriyel olup, mikroorganizmaların içine aktif transport ve bir miktar da pasif difüzyon ile girerek bakterilerde 30 S ve 50 S ribozomal alt birimlere bağlanır ve aminoasetil-tRNA’nın buraya bağlanmasını engelleyerek bakterilerin protein sentezini bozarak etki eder. Ayrıca bakteriyel enzimlerin yapısındaki metallerle şelat oluşturarak etkinliklerini engeller.
Oksitetrasiklin’in bakterilere olan etkisi aşağıdaki gibidir;
Gram-pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve Streptococci.), Gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp.,Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus,Borrelia sp., Leptospira sp. ve Moraxella bovis),anaeroblar (Actinomyces sp.,Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp.,Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Ehrlichia ,Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.
Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Anaerob bakterilerden Bacteroides sp. ve Clostridium sp.’ye etkisi değişkendir.
Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir.
Kas içi yolla verilince, uygulama yerinden hızla ve yüksek oranda emilir, 15 dakika içinde plazmada ölçülebilir ve 60 dakikada doruk düzeye ulaşır; etkili yoğunluğu 20 mg / kg dozda 3-4 gün ve 30 mg / kg dozda 5-6 gün boyunca devam eder. Dolaşıma geçen Oksitetrasiklin, plazma proteinlerine % 20-40 oranlarında bağlanma eğilimindedir. Başta karaciğer, böbrek, dalak ve akciğer olmak üzere tüm vücut doku ve organlara dağılır, beyin zarlarının yangılı hallerinde serebro-spinal sıvıya geçiş oranı artar. Süte kolaylıkla geçer. Vücutta kısmen biyotransformasyona uğrar ; idrar, dokular ve dışkıda en çok bulunan metabolitleri tetrasiklin ana maddesidir. Birinci derecede böbreklerden glomerüler filtrasyon yoluyla, ikinci derecede de safrayla atılır.
Gebelikte uzun süreli kullanımı fötüsta, kemiklerde ve dişte sarı yada gri rengin oluşumuna neden olabilir. Aynı etki çok genç hayvanlarda da söz konusudur. Yüksek dozlarda uzun süreli kullanıldığında, önceden hepatik yetmezliği bulunanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona neden olabilir. Tetrasiklinler fotosensitizasyona, alerjik reaksiyona ve enjeksiyon yerlerinde geçici bir lokal reaksiyona neden olabilir. Enjeksiyondan sonra sığırlarda geçici hemoglobinuri’ye bağlı idrar renginde koyulaşma meydana gelebilir.
Tetrasiklinler infüzyon sıvıları ile dilüe edildiklerinde etkinliklerini kaybederler.Betalaktam ve aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır.Tetrasiklinler, metoksifluranın böbreğe yönelik etkisini artırır ve protrombinin etkinliğini baskı altına alabilir. Penisilin G sodyum, penisilin G potasyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum, varfarin sodyum, sefalotin sodyum, sefapirin sodyum, amikasin sülfat, aminofilin, amfoterisin B, dimenhidrinat, demir dekstran, eritromisin glusefat, heparin sodyum, fenobarbital sodyum, hidrokortizon sodyum süksinat, kalsiyum klorür, kalsiyum glikonat, kloramfenikol sodyum süksinat, metisilin sodyum, morfin sülfat ile birlikte farmakolojik uyumsuzluk nedeniyle kullanılmamalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; 20 mg/kg dozda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 28 gün süreyle ve 30 mg/kg dozda ise tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben sığır, koyun ve keçiler 35 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir.20 mg/kg dozda süt veren sığır, koyun ve keçilerde tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 12 gün (24 sağım),30 mg/kg dozda 14 gün(28 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır.Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen inek, koyun ve keçilere uygulanması tavsiye edilmez.
At, kedi ve köpeklerde kullanılmamalıdır.
Tetrasiklinlere duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Tetrasiklinler yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3’ünde kullanılmamalıdır. Ancak koyunlarda Chlamydia sp. tarafından meydana getirilen abortlarda, hekim ve hayvan sahibi tarafından fayda-zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
İlaç açıldıktan sonra renginde koyulaşma olmasına rağmen etkinliğinde azalma olmaz.
İlaç kullanım sonrası eller iyice yıkanmalıdır. Göz ve deriye teması halinde, gözler ve temas eden bölge bol su ile yıkanmalıdır.
Kutusunda, oda sıcaklığında(15-25 oC’de) ısı ve ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, İmal tarihinden itibaren 2 yıldır. İlaç açıldıktan itibaren 28 gün içinde kullanılmalıdır.
20, 50, 100, 250 ve 500 ml’lik bal renkli flakonlarda kutu içerisinde satışa sunulmuştur.
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 04.07.2005
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ VE NO: 06.08.2003 – 12/043