VetMed

TEKNOVET OKSİTOSİN

İlaç Formu Enjektabl Çözelti
Hayvanlar At, Kedi, Köpek, Sığır, Keçi, Koyun
İçerik Oksitosin
TEKNOVET OKSİTOSİN ve daha binlerce ilacın bilgilerine internet bağlantınız olmadan da erişebilirsiniz.

BİLEŞİMİ

Her ml’sinde 10 IU Oksitosin içerir.

KULLANIM YERİ /ENDİKASYONLARI

Teknovet Oksitosin Enjeksiyonluk Çözelti; At, sığır, koyun, keçi, köpek ve kedilerde;

  • Doğum esnasında uterus kasılmalarının yetersizliğinde (normal doğum olayını başlatmak amacıyla yavru pozisyonunun uygunluğu dikkate alınarak uygulanmalıdır)
  • Normal doğumların çabuklaştırılmasında (Serviksin tam genişlediği durumlarda uterusun kontraksiyonlarını stimule ederek doğumun başlamasına yardımcı olmak),
  • Doğumdan sonra uterus tembelliğini önlemede, özellikle güç doğumlardan sonra uterusun tekrar normal haline döndürülmesini kolaylaştırmada,
  • Doğumdan sonra yavru zarlarının atılmasını, uterusun temizlenmesini ve kanamaların durdurulmasını kolaylaştırmada,
  • Sezeryan operasyonun da fötusun çıkarılmasından sonra uterus kası içine yapılan enjeksiyon uterus envolüsyonunu hızlandırır.
  • Doğum sonrası süt retensiyonu durumlarında sütün indirilmesinde (sağıma izin vermeyen ve yavrusunu emzirmeyen hayvanlarda sütün indirilmesinin kolaylaştırılmasında),
  • İneklerde mastitis sağaltımı amacıyla sütün boşaltılmasında,
  • Retensiyo sekundinaryumda,
  • Prolapsus uteri (Prolapsus uteri durumlarında organın değişik yerlerine yapılan enjeksiyonlar konjesyonu azaltıp dönmüş uterusun kontraksiyonlarını artırarak organın eski haline dönmesini kolaylaştırır), metritis ve pyometra tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Teknovet Oksitosin Enjeksiyonluk Çözelti, Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde deri altı (SC), kas içi (İM) ve damar içi (İV) yol ile uygulanabilir.

Uterus tembelliği ve metritiste ;

Hayvan türü Kas içi (İM) yol ile Damar içi (İV) yol ile
At ve sığırlara 7.5 - 10 ml (75 - 100 İU) 0.25 - 1 ml (2.5 - 10 İU)
Koyun ve keçilere 3 - 5 ml (30 - 50 İU) 0.05 - 0.25 ml (0.5 - 2.5 İU)
Köpeklere 0.5 - 2.5 ml (5 - 25 İU) 0.05 ml (0.5 İU)
Kedilere 0.5 - 1 ml (5 - 10 İU) -

Meme bezlerinden sütün boşaltılması amacıyla;

Hayvan türü Damar İçi (İV) yol ile
At ve sığırlara 1 - 2 ml (10 - 20 İU)
Koyun ve keçilere 0.5 - 2 ml (5 - 20 İU)
Köpek ve kedilere 0.1 - 1 ml (1 - 10 İU)

Mastitis sağaltımında memelerin boşaltılması için sığırlara damar içi (İV) yol ile 1 - 4 ml (10 - 40 İU) verilmelidir. Pratikte 30 dakika aralıklarla küçük dozlar vermek tek bir defada yüksek doz vermekten daha iyidir.

TEKNOVET OKSİTOSİN
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sentetik Oksitosin

BİLEŞİMİ

Berrak, renksiz steril bir çözelti olan Teknovet Oksitosin Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 10 IU Oksitosin içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Teknovet Oksitosin Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan Oksitosin, arka hipofizde, hipotalamusun paraventriküler nükleusundaki neuronlar tarafından sentez edilen, aksonlar yolu ile neurohipofize gelen ve buradan salgılanan doğal oksitosin hormonunun bütün özelliklerine sahip sentetik oksitosindir. Oksitosinin etkileri başlıca uterus, meme bezi ve kalp ve damar sistemine yöneliktir. Etkisi kas içi uygulama sonrası 3-5 dakika içinde başlar ve 10 - 20 dakika sürer. Oksitosin, özellikle gebeliğin sonu ve doğum sonrası dönemlerde uterus düz kaslarını uyarıcı etkiye sahip bir hormondur. Teknovet Oksitosin uterus üzerindeki etkisini bu organ yapısında bulunan düz kas reseptörlerine etkiyerek oluşturur, böylece doğumu gerçekleştirecek kontraksiyonlar (doğum sancıları) meydana gelir. Uterus kasının hem kasılma gücünü hem de kasılma sıklığını arttırır. Meme üzerindeki etkisini meme bezlerindeki miyoepitel hücreleri uyararak, kasılma durumuna geçirmek sureti ile gerçekleştirirken, aynı zamanda oluşmuş sütün kanalcıklar içinden akarak hazneye inmesini sağlar. Bu sayede güç olan emme veya sağım mümkün olurken, memenin boşaltılması kolaylaşır.

Uterusun oksitosine yanıtı , dişilik hormonlarından etkilenmektedir; Östrojen etkisindeyken (östrus, proöstrus ve gebeliğin sonlarında) etkisi artmakta, (diöstrus ve gebeliğin erken dönemlerinde) progesteron etkisinde iken ise azalmaktadır.

Oksitosin, ağızdan verildiğinde sindirim kanalında hidrolize olur. Bu nedenle parenteral yollardan verilmesi gerekir. Parenteral uygulama sonrası hızla emilir. Yarı ömrü 12 - 17 dakika arasındadır. Bu süre hayvan türlerine göre az veya çok değişebilir. Karaciğer ve böbreklerdeki enzimlerle hızla yıkımlanır. Gebelik sırasında ortaya çıkan ve plasenta ile uterustan salgılandığı sanılan bir peptidaz enzimi oksitosinin yıkımını daha da hızlandırır. İnaktif metabolitler halinde böbreklerden elimine edilir. Emziren hayvanlarda sütle de atılmaktadır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Östrojen azaldığı ya da yeterli seviyeye ulaşmadığı durumlarda, oksitosinin uterusa olan etkisi oldukça zayıflar. Oksitosin tarafından başlatılan uterus kontraksiyonlarının normal şekilde yavrunun doğumunu sağlayabilmesi için serviks uterinin açık olması gereklidir. Yavrunun geliş ve pozisyon bozukluklarında gerekli müdahale yapılmadan sadece oksitosin enjeksiyonlarına başvurulması, uterus yırtılması veya fötusun ölümüne neden olabilmektedir. Toksemik hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Adrenalinin fizyolojik seviyesi bile oksitosinin uterus ve meme bezlerindeki etkisini azalttığından oksitosin uygulaması sırasında hayvanlar stres altında bırakılmamalı ve korkutulmamalıdır. Uterus üzerinde etkili olabilmesi için kas içi yolla uygulanmalıdır. Yüksek doz ilaç kullanımı düzensiz kasılmalara neden olabileceğinden özellikle birden fazla yavrunun olduğu gebeliklerde doğum süresinin uzamasına neden olabilir. Mastit sağaltımı yapılan ineklerde günlük doz 100 İU veya üzerine çıktığında, östrus siklusu takip edilemeyebilir ya da siklus süresi değişebilir. Hızlı etki tercih edildiğinde damar içi uygulama yapılabilir. Damar içi enjeksiyonlar yavaşça yapılmalı ve tercihen fizyolojik tuzlu su veya glikoz çözeltisi ile karıştırılmalıdır. Damar içi uygulamalarda 1 dakika içinde etkisi başlar.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Oksitosin tavsiye edilen doz ve dönemlerde kullanıldığında istenmeyen herhangi bir etkiye neden olmaz. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Damar içi sıvıların çoğu, kloramfenikol sodyum süksinat, metaraminol bitartarat, netilmisin sülfat, sodyum bikarbonat, tetrasiklin HCI, tiyopental sodyum ve verapamil HCI gibi ilaçlar ile fiziksel olarak geçimlidir. Kortikosteroidler, damar daraltıcılar, sempatomimetikler ve genel anesteziklerle birlikte kullanılmamalıdır. Sempatomimetikler ile bir arada kullanıldığında doğum sonrası hipertansiyon şekillenebilir. Östrojen ve kalsiyum etkisini arttırmakta, progesteron azaltmaktadır. Cyclopropan anestezisi ile birlikte kullanıldığında hipotansiyon, maternal sinus bradikardiye neden olabilir. Kas gevşetici etkiye sahip anestezik ilaçlar, oksitosinin kas kontraksiyonuna neden olan etkisini antagonize ederler. Böylece, oksitosin uterus ve meme bezinin miyoepitelyal hücreleri üzerindeki etkilerini kaybedeceğinden, bu tür ilaçlar ile bir arada kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımındaki etkiler, uterus ile yavrunun durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uterusta yırtılma, fötusun yaralanması veya ölümüne yol açabilecek hipertonik veya tonik kontraksiyonlar görülebilir. Aşırı dozlarda uygulandığında uterus spazmına ve doğumun gecikmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda önlem olarak, verilecek olan doz bölünerek daha düşük oranda uygulanmalıdır. Ancak 10-20 dakika içerisinde hiçbir etki görülmez ise yeniden doz ayarlaması yapılmalıdır. Daha küçük miktarlarda tekrarlanan dozlar, doğuma yardım için uterusun ritmik kasılmalarını teşvik etme de daha etkilidir. Yavru doğduktan sonra daha yüksek miktarda ilaç uygulaması ile doz tamamlanır. Uzun süreyle ve yüksek dozda infüzyon şeklinde, özellikle elektrolitsiz damar içi sıvılar (yüksek hacimde) ile bir arada kullanıldığında su intoksikasyonuna neden olabilir. Erken belirtileri; depresyon, şiddetli vakalarda ise koma, felç ve ölümle sonuçlanabilir. Hafif zehirlenmelerde, oksitosin tedavisi kesilip, belirtiler düzelene kadar su tüketimi kontrol edilmelidir. Şiddetli vakalarda ozmotik diüretikler (mannitol, üre, dekstroz gibi) ile furosemid kullanılabilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S): Et ve süt için kalıntı arınma süresi sıfır (0) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Fötusun ölümü ile uterusta yırtılmaya neden olabileceğinden serviksin tam genişlemediği durumlarda (doğum zamanı gelmemiş ileri gebelerde), güç doğumlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Doğum zamanı gelmemiş gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız.

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Emziren ve gebeliğin son döneminde olan bayan veteriner hekimler kazara kendilerine enjeksiyon riski nedeni ile ilaç kullanımından kaçınmalıdır. Yanlışlıkla enjeksiyon durumunda derhal medikal yardım alınmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında, oda sıcaklığında (15-25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Teknovet Oksitosin Enjeksiyonluk Çözelti; karton kutu içerisinde 10 ml, 20 ml, 50 ml, 100 ml’lik renksiz cam flakonlarda ve 250 ml’lik renksiz pet flakonlarda satışa sunulmuştur.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 08.12.2010

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ VE NO: 08.12.2010 – 23/052