TENİAPAST
İlaç Formu | Oral Pat |
---|---|
Hayvanlar | Koyun |
İçerik | İvermektin, Praziquantel |
Teniapast Oral Pat ; yapışkan, beyazımtırak renkli, akıcı jel kıvamında olup her 0.9 g’ında 4 mg ivermektin ve 200 mg praziquantel içerir.
Teniapast Oral Pat ’daki ivermektin bir Avermektin türevi olup Streptomyces avermitilis’in fermantasyon ürünüdür.Sentetik bir kemoterapötiktir. İvermektin en az %80 oranında 22-23 dihidroavermektin B1a ve en çok %20 oranında 22-23 dihidroavermektin B1b komponentlerinden kuruludur. İvermektin, parazitlerin motorik ganglion sinapsislerinde (nematodlar) veya nöyromuskuler son plaklarda (artropodlar) Gama Amino Butirik Asit (GABA) salgısını artırmak suretiyle klor (CI-) kanallarını açık tutarak motorik sinir impulsunun geçişini önler; parazit felç olur ve ölür. Buna karşılık, ivermektin memeli hayvanlarda kan/beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sistemi içinde yer alan GABA’ yı etkileyememekte dolayısıyla sinirlere yeterince nüfuz edemediği için, konak hayvana zarar vermeksizin parazitleri öldürür. Oral uygulamada maksimal plazma konsantrasyonuna erişme zamanı ortalama 1 gün, plazma eliminasyon yarı ömrü koyunlarda ortalama 3-5 gündür. Plazma proteinlerine bağlı olarak taşınır. Dağılım hacmi yüksektir. Beyin-omurilik sıvısı hariç bütün dokulara, vücut sıvılarına nüfuz eder. Yağ dokularında depolanarak yavaş yavaş salındığı ve elimine edildiği için parazit türlerine göre 2-4 hafta arasında değişen kalıcı etkisi vardır. Esas olarak safra salgısı ile ve çok düşük oranda da idrarla atılır. Atılan maddenin %90 dan fazlası metabolize olmamış ana bileşiktir.
Teniapast Oral Pat ’daki praziquantel bir izokinolin türevidir. Parazitlerin zar gerilimini bozar ve parazit derisinden glikozun geçişini kolaylaştırarak etkisini gösterir. İlaç verildikten 2 saat sonra koyunlarda pik plazma seviyesine ulaşır. Praziquantel tüm vücut dokularına dağılır, kan beyin engelini aşar ve safraya geçer. Praziquantel karaciğerde metabolize olur ve idrarla atılır. Praziquantelin yarı ömrü 3 saat civarındadır ve %80’i 24 saat içinde vücuttan atılır.
**Teniapast Oral Pat; **koyunlarda aşağıda bildirilen nematod, sestod, dış parazitle ve burun kurtlarının tedavisi ve kontrolü amacıyla kullanılır.
Gastro-intestinal Nematodlar : _Haemonchus sp, Ostertagia sp., Trichostrongylus sp, _ _Cooperia sp, Nematodirus sp.,Oesophagostomun sp., Strongyoides papillosus, Chaberthia _ ovina, Trichuris ovis
**Akciğer Kıl Kurtları: ** Dictyocaulus filaria
**Sestodlar: ** Moniezia spp.,Stilesia sp., Avitellina sp., Thysaniezia sp
**Uyuz Etkenleri: ** Sarcoptes scabei var. ovis, Psoroptes ovis, Chorioptes bovis var. ovis
**Bitler: ** Bovicola ovis, Linognatus pedalis, L.ovillus, L.stenopsis
**Koyun Yapağı Sineği : ** Melophaga ovinus
**Burun Kurtları: ** Oestrus ovis
**Yara Kurtları: ** Chrysomia bezziani
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde **Teniapast Oral Pat; **koyunlara oral yolla 0,2 mg/kg C.A. dozda ivermektin, 5-15 mg/kg C.A. dozda praziquantel hesaplanarak uygulanır. Teniapast Oral Pat’ nın pratik dozu 20 kg canlı ağırlık için 0.9 g’dır.
**Teniapast Oral Pat; **koyunlarda özel dozaj göstergeli ambalajı ile ağız boşluğuna sıkılarak uygulanır.
-
Enfektif kıl kurdu larvalarına karşı ivermektinin kalıcı etki sürelerinin nematod türlerine göre 2-4 hafta arasında değiştiği saptanmıştır.
-
Hangi parazit söz konusu olursa olsun, paraziter mücadelenin başarılı olabilmesi için uygulamanın sürüdeki bütün hayvanları kapsaması şarttır.
-
Uygulama zamanları ve uygulama sıklığının saptanmasında hedef parazitlerin parazitik gelişim devreleri, bulaşma yoğunluğu, iklim ve mera koşulları, mera programları ve diğer çevresel faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bölge için en uygun ve etkin parazit kontrol programı için veteriner hekime danışınız.
-
Sürekli veya zaman zaman merada otlayan hayvanlara yılda birkaç defa uygulama yapılması gerekir. Bölgenin koşullarına ve hedef parazitlerin durumlarına göre en uygun ilaçlama zamanlarının, ilaçlama sayısı ve uygulama aralıklarının belirlenmesi için veteriner hekime danışınız.
-
İlk defa meraya çıkan genç hayvanlara, meraya çıkışı takip eden 3 üncü, 8 inci ve 13 üncü haftalarda olmak üzere 3 uygulama yapıldığında o yılın mera mevsiminde en iyi sonuçlar alınabilir.
-
Koyunlarda psoroptik uyuz tedavisinde en iyi sonuçları alabilmek için 7 gün ara ile 2 defa uygulama yapılması tavsiye olunur.
Tavsiye edilen kullanım şeklinde gebeler için güvenlidir.
Nadiren ishal, sık pisleme gibi geçici etkiler gözlenebilir.
İvermektin ve praziquantelin diğer ilaçlarla geçimsizliğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.
İvermektin ve praziquantelin tolerans sınırı geniştir. İvermektinin kuzularda en çok 5 kat, koyunlarda 10-20 katta herhangi bir toksik etki meydana gelmemiştir. Doz aşımında, mydriasis, çeşitli derecelerde depresyon, kaslarda gevşeme, parezis, ataksi, dil ve dudak tonusu azalması, salya akıntısı, yerde boylu boyunca uzanmış halde yatma, koma hali gibi merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. Bilinen bir antidotları yoktur.
_İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti _ ** _için yetiştirilen koyunlar 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için _** ** süt elde edilmekte olan sağmal koyunlara uygulanamaz.**
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
Işıktan koruyunuz. Kendi ambalajı içinde, 250C yi aşmayan oda ısısında (15-250C) muhafaza ediniz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Kutu içerisinde; 1, 2, 4 adet ve 45 g (50 doz)’lık tüp ambalajlarda pazara sunulmuştur.