TENİZOL
İlaç Formu | Oral Tablet |
---|---|
Hayvanlar | Kedi, Köpek |
İçerik | Praziquantel, Fenbendazol |
Her tablet 50 mg Prazikuantel ve 500 mg Fenbendazol içerir.
Tenizol Oral Tablet köpek ve kedilerde aşağıda isimleri yazılı şerit ve yuvarlak kurtların neden olduğu paraziter enfeksiyonların tedavisi ve kontrolünde antihelmintik amaçla kullanılır.
- Askaritler : Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina,
- Kancalı kurtlar : Ancylostoma caninum, Ancylostoma tubaeforme, Uncinaria stenocephala,
- Kamçılı kurtlar : Trichuris vulpis,
- Şeritler : Dipylidium caninum, Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Taenia psiformis, T. taeniaformis, T. hydatigena, T. ovis, T. multiceps, T. serialis, Mesocestoides corti, Spirometra spp.
Tenizol Oral Tablet’in köpek ve kedilerdeki farmakolojik dozu 5 mg Prazikuantel / kg canlı ağırlık, 50 mg Fenbendazol / kg canlı ağırlık gün olup ; pratik dozu 10 kg canlı ağırlık için 1 tablettir. Tedaviye günde bir defa olmak üzere birbirini takip eden üç gün süreyle devam edilmelidir.
Köpek ve kedilere sosis içine konularak (veya sosis ile sarılarak), diğer yiyeceklerinin içine kırılıp karıştırılarak veya doğrudan yutturulmak suretiyle verilebilir. Müstahzarı kullanmadan önce hayvanlara herhangi bir diyet uygulamaya gerek yoktur. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde köpek ve kedilere uygulanacak pratik dozlar tablodaki gibidir ;
3 - 5 kg ½ Tablet
6 - 10 kg 1 Tablet
11 - 15 kg 1.5 Tablet
16 - 20 kg 2 Tablet
21 - 25 kg 2.5 Tablet
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Prazikuantel ; İzokinolin türevi bir antihelmintik olup ; parazit tegumentini (örtü) tahrip ederek membran geçirgenliğini ve metabolik regülasyonu bozmak suretiyle parazitlerde spastik felce yol açar. Zar geçirgenliğinin bozulması ile glikoz alınımını engeller ve enerji rezervlerini tüketerek parazitin ölümüne sebep olur. Ayrıca Prazikuantel şeritle temas ettikten birkaç saniye sonra strobilada tüm halkalar boyunca şiddetli kasılmalara sebep olur ve barsağa gömülü çengellerin fonksiyonunu da bozar. Çengeller serbest kalır ve barsakla parazitin teması kesilir. Prazikuantel şeritlerin larval dönemleri ve erginlerine karşı etkilidir. Prazikuantel oral olarak verildikten sonra sindirim kanalından çabuk ve tam emilir ; 2 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. % 80 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Tüm vücut kesimlerine dağılır. Kan ve beyin bariyerini aşar ve safraya geçer. Bu nedenle konakçının baş, beyin, karın boşluğu, safra kanalları ve barsaklar gibi değişik organ ve dokularına yerleşmiş olan şerit larvalarına ve erginlerine karşı etki gösterir. Karaciğerde hızla biyotransformasyona uğrar ve etkisiz metabolitlere dönüştürülür. Prazikuantel’in yarı ömrü 3 saat civarındadır ve %80 ‘i ilk 24 saat içinde dışkı ve idrar ile vücuttan atılır.
Fenbendazol ; Benzimidazol türevi bir antihelmintik olup parazitlerde fumarat redüktaz’ın etkinliğini engelleyerek etkili olur. Fenbendazol oral yolla verildikten sonra sindirim kanalından çok az emilir. 2-30 saat içinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür. Uygulamayı takip eden 10 gün sonunda verilen dozun tamamına yakını büyük ölçüde dışkı ile ve az miktarda idrarla vücuttan atılır.
Toxocara enfeksiyonlarının kontrolü için doğum yapan köpek ve kediler, doğumdan iki hafta sonra başlamak üzere sütten kesilene kadar her iki haftada bir tedavi edilmelidir.
Köpek yavruları doğumun dördüncü haftasından itibaren, kedi yavruları doğumun altıncı haftasından itibaren 12. haftaya kadar her iki haftada bir tedavi edilmelidir. Daha sonra ise tedavi her 3 ayda bir tekrarlanmalıdır, bu tedavi yavrulara,dişi köpek ve kedilere uygulanabilir.
Kedi ve köpeklerin yaşam şartları, beslenme şartları, şeritlerin konakçı vücudunda olgun hale gelip yumurta bırakması (pre-parent dönem) dikkate alınarak av ve çoban köpeklerinde 4 haftada bir, E. granulosus, T. ovis ve T. hydatigena’nın yoğun olduğu bölgelerde 6 haftada bir, D. caninum enfestasyonu bulunan yerlerde 2-3 haftada bir, ev köpeklerinde 3 ayda bir, ev kedilerinde 4-6 ayda bir tedavi yenilenmelidir. Şayet yoğun bir yuvarlak kurt enfeksiyonu varsa tedavi 14 gün aralıklarla yapılmalıdır.
Cestod enfeksiyonlarının başarısı için dış parazit mücadeleside yapılmalıdır. Ara konakçı kontrolü sağlanmadığı taktirde şerit tedavisi tekrar edilmelidir.
Gebelikte kullanımı : Fenbendazol, gebe sığır ve koyunlarda tavsiye edilen dozlarda güvenlidir. Ancak kısraklarda ve kedilerde gebelik döneminde güvenli olduğuna dair herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu sebeple, teratojenik ve embriyo öldürücü etkisi olabileceğinden gebelik süresince bu hayvanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Tavsiye edilen dozlarda herhangi bir yan etkisi görülmez.Doz aşımına bağlı olarak geçici iştahsızlık, salivasyon, kusma, diare ve halsizlik gibi yan etkiler görülebilir.
Deksametazon ile aynı anda kullanıldığında prazikuantelin plazma konsantrasyonu yarı yarıya düşmektedir. Fenbendazol, bromsalan bileşikleri (hilomid) ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması durumunda, gebelerde yavru atmaya sebep olabilir.
Prazikuantel ve Fenbendazol’ün sağaltım endeksi çok geniş olup tedavi dozlarında zehirlenmelere rastlanmaz. Doz aşımında geçici iştahsızlık, salivasyon, kusma, diare ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenme durumunda semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Spesifik bir antidotu yoktur.
6 haftalıktan küçük kedi yavrularında ve 4 haftalıktan küçük köpek yavrularında kullanılmamalıdır.
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız.
Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15-25°C) ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Tenizol Oral Tablet, kutu içerisinde 10, 20, 50 ve 100 tabletlik onlu alüminyum folyo kaplı pvc blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 18.10.2006
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ VE NO: 18.10.2006 - 16 / 092