TETRAPLEX LA
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | Sığır, Keçi, Koyun |
İçerik | Oksitetrasiklin |
Her ml.si 200 mg Oksitetrasiklin HCl içerir
Sığır, koyun ve keçilerde oksitetrasikline duyarlı bakterilerden kaynaklanan ; • Solunum sistemi hastalıkları ( sinusitis , Mycoplasmosis ) • Sindirim sistemi hastalıkları ( Colibasillosis , Salmonellosis, diğer gastro enteritis ,), • Metritis , mastitislerde lokal tedaviye destek amacıyla • Idrar yolları enfeksiyonları, • Karaciğer apseleri ve ayak çürüğü enfeksiyonlarında kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; kas içi ve deri altı yolla 20 mg/kg canlı ağırlık dozda (1 ml/10 kg canlı ağırlık) uygulanır. • Gerekli görüldüğünde 72 saat sonra doz tekrarı yapılabilir. • Sığırlarda 10, koyun ve keçilerde 5 ml.den fazla enjeksiyonlar ikiye bölünmelidir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye dikkat edilmelidir. Damar içi yolla kesinlike uygulanmamalıdır.
Oksitetrasiklin tetrasiklin grubuna ait geniş spektrumlu bir antibakteriyeldir. Tetrasiklinler, bakterilerde 50 S ribozamal alt birimlere bağlanır ve amınoasıl t-RNA'nın buraya bağlanmasını engelleyerek,proteın sentezini bozarlar.Gram negatif akterilere, birisi basit geçiş, diğeride etkin taşıma olmak üzere iki yoldan geçiş yaparlar. Gram pozitif bakterilere girişlerinde ise etkin taşıma daha fazla rol oynar.Tetrasiklinler, ikinci derecede olmakla beraber, bakteriyel enzimlerin yapısındaki metallerle şelat yaparak etkinliklerini engelleyebilmektedir. Oksitetrasiklinin bakterilere olan etkisi aşağıdaki gibidir; Gram-pozitif aeroblar (Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathia, Listeria monocytogenes ve Streptococci.), Gram negatif bakteriler (Actinobacillus sp., Bordetella sp., Francisella tularensis, Haemophilus sp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia sp., Campylobacter fetus, Borrelia sp. ve Leptospira sp. Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces sp., Fusobacterium sp.,) ve Mycoplasma sp., Chlamydia sp., Ehrlichia sp., Coxiella burnetti, Ehrlichia, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma'lara etkisi iyi derecededir. Kazanılmış direnç nedeniyle Staphylococci, Enterococci, Enterobacter sp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Anaerop bakterilerden Bacteroides sp. ve Clostridium sp. ye etkisi değişkendir. Mycobacterium sp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir. Uygulamadan sonra 4-8 saat içinde en yüksek plazma konsantrasyonuna ulaşır ve 72 saate kadar etkili konsantrasyonu korur.Yoğun olarak böbrek karaciğer dalak ve akciğerlerde birikim gözlenir.Büyük bir bölümü böbreklerden elimine edilirken % 10 kadarı değişmeden feçesle atılır.
Tetrasiklinler, yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3'lük bölümünde kullanılmamalıdır. Ancak koyunlarda Chlamydia sp. tarafından meydana getirilen abortlarda, hekim ve hayvan sahibi tarafından fayda-zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.
Ampisilin sodyum, amikasin sülfat, penisilin, karbenisilin sodyum, kloramfenikol sodyum süksinat, kloksasilin sodyum, meperidin HCl, metisilin sodyum, novobiosin sodyum, oksasilin sodyum, sefalosporinler, sülfadiazin, sodyum barbitüratlar, fenitoin, sodyum proklorperazin, pentobarbital sodyum, prometazin, kalsiyum bileşikleri, hidrokortizon sodyum süksinat, metilprednizolon sodyum süksinat, B grubu vitaminler ile geçimsizlik gösterir. Kalsiyum içeren çözeltilerle karıştırılmamalıdır. Aşılarla eş zamanlı olarak kullanımları önerilmemektedir.
Gebelikte uzun süreli kullanımı fötüsta, kemiklerde ve dişte sarı yada gri rengin oluşumuna neden olabilir. Aynı etki çok genç hayvanlarda da söz konusudur. Yüksek dozlarda uzun süreli kullanıldığında, önceden hepatik yetmezliği bulunanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona neden olabilir. Tetrasiklinler fotosensitizasyona, alerjik reaksiyona ve enjeksiyon yerlerinde geçici bir lokal reaksiyona neden olabilir. Enjeksiyondan sonra sığırlarda geçici hemoglobinuriye bağlı idrar renginde koyulaşma meydana gelebilir.
Doz aşımında ve uzun süreli kullanımda digestif değişiklikler ve genç ruminantlarda dişlerde kararma görülebilir.Uygulamanın kesilmesi ile belirtiler normale döner.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s); Tedavi süresince ve ilaç uygulamasından sonra sığır, keçi ve koyunlar 28 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Süt veren sığır, keçi ve koyunlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 12 gün (24 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle; insan tüketimi için süt elde edilen inek, keçi ve koyunlara uygulanması tavsiye edilmez.
At, kedi ve köpeklerde kullanılmamalıdır. Tetrasikline duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır. Gebelikte kullanım: Tetrasiklinler yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3 ünde kullanılmamalıdır. Ancak koyunlarda Chlamydia sp. tarafından meydana getirilen abortlarda, hekim ve hayvan sahibi tarafından fayda-zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz
Oda sıcaklığında (15-25 C ) ışıktan korunarak saklanmalıdır.. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Açılan flakonlar 28 gün içinde kullanılmalıdır.
20-50 -100 ml ve 250 ml amber renkli cam şişelerde karton kutu içerisinde arzedilir.