TRİPRİM
İlaç Formu | Enjektabl Çözelti |
---|---|
Hayvanlar | At, Kedi, Köpek, Buzağı, Keçi, Koyun, Arı, Dana |
İçerik | Trimetoprim, Sulfadimetil Primidin |
Berrak ve solgun sarı renkli TRİPRİM Enjeksiyonluk Çözeltinin her 1 ml’si:
- Trimethoprim 40 mg
- Sülfadimetilprimidin 200 mg ihtiva eder.
TRİPRİM Enjeksiyonluk Çözelti; trimethoprim ve sülfadimetilprimidin içeren steril, homojen ve enjeksiyonluk sulu çözeltidir. Suda çözünmüş Enjeksiyonluk Çözelti, organik çözücülerde hazırlanan Enjeksiyonluk Çözeltilere göre lokal ve genel olarak çok daha iyi tolere edilir. Triprim’in güvenilir etkinliği, formülasyonunda bulunan iki antibakteriyel bileşiğin arasındaki sinerjizme dayanır. Trimetoprim bir folik asit inhibitörüdür ve Triprim Enjeksiyonluk Çözeltideki bu molekül uzun süre etkili olan sulfadimetilprimidinin etkinliğini artırır ve aynı zamanda kendisi de bakterinin parametabolizma oluşumunu bloke eder. Bakterilerin PABA‘dan folik asit sentezlemelerini iki ayrı noktadan iki ayrı mekanizma ile bloke ederek bakterisid özelliğini kesin olarak ortaya koyar. Bakterilerin antijenik etkilerini engellemediği için bakterilere karşı şekillenecek olan bağışıklığı engellemez.
Duyarlı mikroorganizmalar; Beta-hemolitik streptokoklar, Staph.aureus ve diğer bazı Stafilokok suşları, Meningokok, Gonakok ve Pneumokoklar, B.anthracis, Corynebacterium sp., Haemophilus sp., Pasteurella sp., Brucella sp., Klebsiella sp., Shigella sp., Vibrio sp., E.coli, Proteus sp., Salmonella sp., Yersinia sp., Actinomyces sp., Blastomyces, Nocardia sp., Bordetella sp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix insidiosa, Bacteroides sp., Fusobacterium sp.dir.
Bazı Clostridium sp., Chlamydia sp., bazı Mycobacterium ve Nocardia türleri orta derecede duyarlı mikroorganizmalardır. Pseudomonas suşları, Leptospiralar ve Spiroketler sulfonamidlere dirençli kabul edilir.
Sulfonamidlerin bakteri toksinlerine karşı etkileri yoktur.
Çok çabuk absorbe olma özelliği olan Triprim Enjeksiyonluk Çözelti; enjeksiyon yerinden hızla emilerek dokulara ve vücut sıvılarına yüksek oranda dağılır. Triprim, hızlı ve kalıcı yüksek kan düzeyi sayesinde beyin omurilik sıvısına, tüm dokulara ve tüm vücut sıvılarına etkin bir düzeyde ulaşır. Kandaki yarı ömrü diğer sülfanamidlerden daha uzun olup sığırlarda 24 saattir.
At, sığır, koyun, keçi, kedi ve köpeklerde duyarlı bakterilerin meydana getirdiği; Solunum sistemi enfeksiyonları (bronşitis, pnömoni, laringitis, faringitis, tonsillitis), sindirim sistemi enfeksiyonları (Colibacillosis, Salmonellosis), ürogenital sistem enfeksiyonları (nefritis, sistitis, vajinitis) ve ayrıca duyarlı bakterilerin eklem, meme ve yumuşak dokularda oluşturduğu çeşitli enfeksiyonlar (ayak çürüğü, yara enfeksiyonları, post-operatif enfeksiyonlar gibi) ve viral hastalıklardan sonra gelişen sekunder enfeksiyonlarda, mastitis ve metritislerde lokal tedaviye destek olarak ve septisemilerde kullanılır.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde;
TRIPRIM, kas içi (IM), deri altı (SC), damar içi (IV) ve periton içi (IP) kullanılabilir.
Atlarda sadece yavaş damar içi (IV) yolla kullanılmalıdır. Damar içi enjeksiyonlarda çözelti vücut ısısına yakın olmalı ve enjeksiyon yavaş yapılmalıdır.
At-Sığır 0.5 ml/10 kg canlı ağırlık
Dana-Tosun 0.75 ml/10 kg canlı ağırlık
Buzağı-Koyun-Keçi 1.0 ml/10 kg canlı ağırlık
Köpek-Kedi 0.1 ml/kg canlı ağırlık
Sığır ve atlarda 10 ml‘yi, koyun ve keçilerde 5 ml’yi aşan miktarlar farklı noktalara enjekte edilmelidir.
Tedavi için genellikle tek doz yeterli olmakla beraber ağır enfeksiyonlarda uygulamanın 1-4 gün süre ile tekrarlanması önerilir.
Sulfonamidlerin dehidrasyon hallerinde ve asidik idrar ortamında nefrotoksik etkiler (tubular obturasyon, hematuri vb.) meydana getirebilecekleri dikkate alınarak tedavi sırasında hayvanların susuz kalmamasına dikkat edilmelidir.
Gebelikte kullanım: Sülfanamid-diaminoprimidin karışımları plasentayı geçerler. Gebe köpeklerde tedavi dozlarında yan etkisi görülmemiştir. Gebe atlarda güvenliliği çalışılmamıştır. Tavsiye edilen dozlarda aygırlarda spermatogenesis üzerinde farkedilir bir değişiklik görülmemiştir. Gebe rat ve farelerde çok yüksek dozlarda teratojenik etki belirlenmiştir.
Triprim Enjeksiyonluk Çözelti, önerilen şekilde kullanıldığı zaman istenmeyen etkiler ve aşırı doz semptomları görülmez.
Uzun süreli sulfonamid tedavilerinde, özellikle doberman ırkı köpeklerde keratoconjunctivitis sicca (geri dönüşümsüz olabilen), ikterus ile birlikte akut nötrofilik hepatitis, kusma, anoreksi, diarrea, ateş, hemolitik anemi, ürtiker, poliartritis, yüzde şişkinlik, polidipsi, poliüri ve kolestazis kaydedilmiştir. Sulfonamid-Trimetoprim kombinasyonlarının köpeklerde uzun süreli (2 veya 3 hafta) kullanımı hipotiroidizme yol açabilir.
Hipersensitivite reaksiyonlarının büyük ırk köpeklerde oluşması daha çok görülür. Diğer hemolitik etkiler (anemi, agranülositoz) de olabilir ancak köpeklerde çok nadir görülür.
Uzun süreli damar içi sulfonamid tedavilerinde atlarda, hipersensitivite reaksiyonları, hematolojik etkiler (anemi, trombositopeni veya lökopeni) ve geçici pruritus görülebilir.
TRİPRİM’in sulu çözelti olması, pH’sının nötre yakın olması ve çözünürlüğünün yüksek olması sebebiyle böbreklere yönelik olumsuz etkileri azdır ve kristalizasyon yapma olasılığı çok düşüktür. Genel olarak tüm hastalıklarda ve tedavilerde olduğu gibi sulfonamid/trimetoprim kombinasyonlarıyla tedavide de hayvanın dehidre olmamasına dikkate edilmelidir.
Fenilbutazon ve salisilatlar ile aynı anda uygulanması durumunda, böbreklerden sülfonamidlerin atılması gecikebilir. Trimetoprim ve sulfonamid içeren ilaçlar penisilinler ve aminoglikozid grubu antibiyotikler ile kombine edilemezler. Genel olarak, enjeksiyonluk çözeltiler, geçimsizlikleri önlemek amacıyla farklı çözeltilerle karıştırılmamalı, farklı enjektörlerle uygulanmalıdır. Yardımcı enzimler, glukoz ve sublime de sulfonamidlere antagonist etkili olduğundan birlikte kullanılmamalıdır. Sülfonamidler kendilerinin yapısal analogu olan para-aminobenzoik asit (PABA) ve yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain, benzokain, butokain gibi lokal anastezikler ile prokain penisilin G ile birlikte antagonizma oluşturabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır. Nikotinamid, folik asit, kolin gibi B vitaminleri ile bunların ön maddeleri olan glutamik asit ve metiyonin gibi amino asitler, pürinler, timidin ve serin de antagonist etki gösterebileceğinden sülfonamidlerle birlikte kullanılmamalıdır. Jelatin, albumin, pepton ve serum proteinleri sülfonamidlerin etkisini engellediklerinden beraber kullanılmamalıdır. Diüretiklerle birlikte beraber kullanılmamalıdır.
Başta yavrular olmak üzere tüm hayvanlarda önerilen doz ve süre aşılmamalıdır. Bu durumda istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Olası bir doz aşımı durumunda ilaç uygulaması durdurulmalı, gerekli durumlarda sulfonamid antagonistleri, trankilizanlar ve uygun sıvı tedavisi uygulanmalıdır.
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar, koyunlar ve keçiler 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) geçmedikçe elde edilen sığır, koyun ve keçi sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.
Şiddetli karaciğer dejenerasyonu, böbrek yetersizliği ve hemopoietik sistem bozukluğu olan, sulfonamidlere karşı hassasiyet gösteren hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
25 °C ‘nin altında, direkt ışıktan korunarak dondurmadan muhafaza edilmelidir. Uygun koşullarda muhafaza edildiğinde raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 5 yıldır. Kullanım için açılan şişe 4 hafta içerisinde tüketilmelidir.
20, 50 ve 100 ml çözelti ihtiva eden lastik tıpalı ve alüminyum kapaklı kahverengi cam flakon ve karton kutuda satışa sunulur.